15 juli 2019

Parkeerstress

Geen dure parkeergarage in de stad #Medemblik bij de Museumstoomtram Hoorn - Medemblik!

Parkeren is het wegzetten van een auto.
Op basis van de vraag 'van wie is de auto?' verzin je een oplossing.

Wat ons betreft zijn de INWONERS, van met name de binnenstad, de voornaamste doelgroep waar een oplossing voor moet komen. Els van den Bosch: "Wij zijn echter tegen de voorgestelde oplossing voor deze inwoners: een parkeergarage. De locatie leent zich er niet voor vanwege het mooi historische aanzicht waar we zuinig op moeten zijn. Daarnaast vinden wij het financieel buiten proporties (€2,3miljoen voor 43 extra parkeerplaatsen) en dus niet verantwoord. Van ons hoeft dit niet verder onderzocht te worden." Onze opdracht om dit uit het raadsvoorstel te schrappen is met grote meerderheid aangenomen.

Complimenten aan het college met de succesvolle onderhandelingen om de gronden achter de dijk te kopen. Hiermee kan, zeker in de zomermaanden, een oplossing geboden worden bij alle evenementen die de stad rijk is. Voor TOERISTEN en lang parkeren wordt eerst het bestaande terrein zo snel mogelijk verbeterd en later kan er ook uitgebreid worden.

Els: "Er is veel werk verricht om tot dit voorstel te komen en wij waren er, op het investeren in een parkeergarage na, positief over. Echter onze fractie betreurt het dat er een aantal verlanglijstjes met een dwingend karakter door raadsleden zijn ingediend*. Deze zijn door het college ontraden en tóch, ook al is het met een krappe meerderheid, aangenomen." Jammer genoeg heeft dit geleid tot tegenstemmen van de zes #CDA volksvertegenwoordigers voor een gedegen voorstel van het college.

Gelukkig wordt er bij de uitwerking wel gedacht aan het herinrichten van de Overtoom. Er er komt dus zeker buitendijks extra parkeerruimte, mét aandacht voor een mooie aankleding. En tegen hittestress worden daar strakke groenstenen gebruikt, zo mogelijk zonnepanelen en wellicht laadpalen neergezet.

Namens onze fractie was Els van den Bosch woordvoerder.

*
Twee van de wensen en wat wij hiervan vinden:

- Een nieuwe weg vlak achter de dijk aanleggen. 
Dit is niet veilig, tast de monumentale dijk aan en bovendien niet nodig. Hoe denken de bewoners van de Overtoom hierover?

- Een uitzondering maken voor deze binnenstad door kosteloos meer dan één parkeervergunning per adres te verstrekken. 
Dit is niet eerlijk en het is niet realistisch om te verwachten dat hiermee de parkeerdruk kan worden opgelost.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.