07 november 2018

Wat gaat de gemeente in uw kern doen volgend jaar?

Aan het begin van deze eeuw werden alle raadstukken in Andijk nog thuisbezorgd door bode Jan Abbekerk. En na het vaststellen van de begroting hadden Jan en zijn vrouw Gea een pan snert met roggebrood en spek klaarstaan voor de raad. Dat was een mooie traditie, waar ik met gevoelens van nostalgie aan terugdenk.

Graag lees ik van papier, maar ik vind het een  vooruitgang dat we de raadsstukken direct op onze tablets ontvangen in plaats van in de brievenbus. De begroting omvat maar liefst 99 pagina’s. Om deze voor u prettig leesbaar te maken, is de begroting op de website van de gemeente geplaatst. Ik raad u aan daar even naar te kijken. Het is overzichtelijk ingedeeld, je kunt zelf kiezen wat je wilt bekijken. Het lijkt mij voor u als inwoner plezierig, dat je op die begrotingssite kunt kiezen voor hoofdstuk “Kernen”. Vervolgens kies je de kern waar je woont en dan lees je wat de gemeente daar volgend jaar gaat doen.   

De gemeenteraad heeft een belangrijke rol bij het maken van financiële keuzes. De begrotingsbehandeling is hét moment voor de gemeenteraad om keuzes te maken over het inzetten van het geld. Het CDA vraagt bij de begroting extra aandacht voor eenzaamheid, cultuur en duurzaamheid.

Op 8 november bent u van harte welkom om de begrotingsbehandeling bij te wonen. Tussen 16 en 18 uur Algemene Beschouwingen en ’s avonds over de begroting. Voor koffie en thee wordt gezorgd en er is raadstaalbingo.

Kijkt u thuis of elders naar de raadsvergadering? Meespelen met de bingo kan door het formulier hier te downloaden. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.