20 juli 2015

Wethouder Nederpelt blikt terug op zijn eerste jaar

1 jaar wethouderschap van Harry Nederpelt

Na 7 jaar raadslidmaatschap en 15 jaar ervaring bij ING in mijn rugzak kreeg ik vorig jaar een hele mooie kans om als relatief jonge CDA wethouder aan de slag te gaan.Vol energie ben ik aan de slag gegaan en heb ik een stevige verdiepingsslag gemaakt in onderwerpen die mijn portefeuilles raken. Mijn verantwoordelijkheid ligt bij de dossiers:

Economische zaken incl. recreatie en toerisme,

Financiën,

Transities in het sociale domein aangaande WMO, Jeugdhulp en de Participatiewet

Stuk voor stuk uitdagende en aan verandering onderhevige portefeuilles. Na een jaar kan ik stellen dat de uitstekende samenwerking binnen het college, maar ook zeker een goede samenwerking met de raad, de ambtelijke organisatie en de regio heeft gemaakt dat ik mij goed heb kunnen verdiepen in de dossiers.

Economische zaken incl. recreatie en toerisme,

Regionaal ben ik trekker van een aantal dossiers zoals Regionaal Economische Agenda, Detailhandelsvisie en Agro. De regionaal economische agenda is op dit moment het dichtst bij de uitvoering. Waar ik als raadslid graag in de kaderstellende rol zat, heb ik daar als portefeuillehouder nu duidelijk inhoud aan gegeven, door eerst met ondernemers in gesprek te gaan, vervolgens 7 West-Friese raden kaders laten vaststellen, waarna vervolgens een uitvoeringsagenda door deze 7 raden is vastgesteld incl. de bijbehorende middelen. Wat mij betreft een resultaat om trots op te zijn.

Andere concrete stappen voorwaarts zijn parkmanagement op bedrijventerrein WFO en de concretere samenwerking met/door toeristische ondernemers. Het wegvallen van de toeristische uitvoeringsorganisatie STPM was een tegenslag, maar door het opstellen van een toeristisch marketing plan hebben we de draad weer opgepakt om te komen tot daadwerkelijk meer toeristen richting onze mooie gemeente Medemblik.

Financiën

Inmiddels heeft het college de tweede kaderbrief aangeboden aan de raad. Als portefeuillehouder financiën ervaar ik dit als één van de hoogtepunten in het jaar. Voor de tweede keer is deze met algehele stemmen aangenomen. Vorig jaar was er nog de noodzaak tot stevige bezuinigingen. Doordat we toen de meeste maatregelen genomen hadden, was bezuinigen voor dit jaar geen dringende noodzaak. Dat maakt het opstellen wel een stuk eenvoudiger. Ondanks alle uitdagingen die op de gemeente af komen, die oa financiële maatregelen vragen zijn wij een financieel gezonde gemeente. Dat wil ik graag zo houden.

Sociaal Domein

Vanuit mijn historie voelde ik mij als een vis in het water als het gaat over economische zaken en financiën. De belangrijke brug tussen economische zaken/bedrijfsleven en het sociaal domein heb ik vooraf niet zo ingeschat. Het blijkt enorm belangrijk om ondernemers met oa de bijstandsgerechtigden in contact te brengen. Het sociaal domein was behoorlijk nieuw voor mij. Al snel bleek dat dat niet alleen voor mij gold, maar taken waren nieuw en daarmee deels onbekend voor de gemeente en ook veel wethouders in het land waren nieuw op dit dossier. Dat maakt dat er in het land een groot aanbod van kennis werd gepresenteerd, waar ik graag mijn voordeel mee heb gedaan. Ook op dit terrein heb ik de raad in haar kaderstellende rol gebracht en met succes gemeentelijk beleid vast gesteld om dit de komende jaren te gaan uitvoeren.

Belangrijk is dat we de zorg continuïteit behoorlijk hebben kunnen waarborgen. Financieel lijkt het erop dat het een uitdaging zal worden om binnen de kaders te acteren. Voor dit jaar heb ik in ieder geval 1 miljoen euro extra ruimte gevraagd en gekregen van de gemeenteraad. Meerjarig krijgen we een extra bijdrage vanuit het rijk. Ik hoop dat we door middel van meer preventie en innovatie de  slagen kunnen maken de komende jaren. Wat mij betreft zie ik daar in ieder geval genoeg kansen.

Al met al een bewogen jaar waar ik met veel energie, inzet en plezier een bijdrage heb geleverd aan de leefbaarheid in onze gemeente.

Tot zover een kijkje in de keuken na 1 jaar CDA wethouderschap.

Harry Nederpelt

Wethouder gemeente Medemblik

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.