21 februari 2022

Woningbouw Wognum

In Wognum is de woningbehoefte groot. Uiteraard wil het CDA bouwen voor alle doelgroepen, maar juist de jeugd die al jaren actief is in het verenigingsleven en zo een bijdrage levert aan de leefbaarheid willen we graag behouden voor de toekomst van Wognum. Uiteraard geldt dit niet alleen voor Wognum, maar ook voor de andere kernen in de gemeente Medemblik…..en de rest van Nederland.

Gelukkig zijn er allerlei plannen voor woningbouw in Wognum zoals:

  • Bloesemgaerde Noord;
  • Bloesemgaerde West;
  • De Commandeur;
  • De Smederij.

Het CDA steunt deze plannen en benoemt ze als speerpunten. Het is echter zeer de vraag of al deze plannen de eindstreep halen in de huidige vorm en opzet. Nog sterker, alle plannen op korte termijn realiseren zou naar ons idee ook niet goed zijn. 

Bij realisatie van woningbouw komen we diverse beren op de weg tegen zoals;

  • Doorlooptijd bouwplan is gemiddeld 5 tot 10 jaar tot realisatie van de woningen.
  • Bouwen voor “eigen” jeugd is gelet op de huidige wetgeving slechts beperkt mogelijk.
  • Betrekken van en luisteren naar de omgeving is belangrijk en vraagt tijd.
  • Meer woningen is voor het algemeen nut noodzakelijk, maar betekent vaak iets voor o.a. het uitzicht van omwonenden.
  • Individuele inwoners hebben recht op het maken van bezwaar. Dat is hun goed recht, maar werkt de snelheid van realisatie niet in de hand.
  • Bescherming van flora en fauna. De uil koesteren wij in Nederland bijvoorbeeld, dus ook met regels daaromtrent moeten we rekening houden.
  • De provincie stimuleert bouwen in de kernen. Bouwen buiten de kernen en aan de randen was de laatste jaren geen onderdeel van hun beleid.
  • Bouwen zorgt voor extra verkeersbewegingen. Daarmee worden wegen en straten extra belast en het creëren van een ontsluiting van de nieuwe wijk is niet altijd eenvoudig.
  • Ruimte is schaars. Onze agrariërs, de natuur en de energietransitie leggen ook een claim op die zelfde ruimte.
  • Voorzieningen in het dorp worden extra belast. Soms is dat mooi omdat het de lokale ondernemer helpt en het aantal leerlingen op school op peil houdt, maar soms ook niet als voorzieningen zoals de sporthal, hun maximale capaciteit al bereikt hebben. Daar moet oog voor zijn.
  • Veelal is de grond niet in handen van de gemeente, maar van een projectontwikkelaar die natuurlijk ook zijn eigen wensen heeft.
  • In de gemeente Medemblik hebben we 17 kernen. In iedere kern wil men graag bouwen en dat vergt ambtelijke capaciteit die er niet is, want deze ambtenaren zijn in heel Nederland schaars gelet op de grote opgave.
  • Bouwkosten zijn hoog door hoge grondstofkosten en een beperkt aantal beschikbare handen in de bouw, waardoor betaalbaar bouwen een grote uitdaging is.

 

Gelet op bovenstaande vind het CDA het dus belangrijk om meerdere ijzers in het vuur te hebben. Het ene project kan immers op kortere termijn gerealiseerd worden, het andere op langere termijn en het volgende project zal in zijn geheel niet van de grond komen. 

Verwachting van het CDA

- Bloesemgaerde Noord is een plan in eigendom van de gemeente, waar al het nodig werk aan is besteed. Het lijkt erop dat we hier volgend jaar de eerste paal kunnen slaan.

- Bloesemgaerde West is een mooi en ruim opgezette wijk, maar staat pas aan het begin van een ruimtelijke ordeningsprocedure en toetsing bij de omgeving heeft nog niet plaats gevonden, waardoor bouw nog minstens een aantal jaren op zich laat wachten.

- De Commandeur is vooralsnog minder ruim opgezet en kan rekenen op behoorlijk maatschappelijk draagvlak gelet op het burgerinitiatief wat is aangeboden aan de gemeenteraad. Maatschappelijk draagvlak is een enorme plus. Echter het organiseren van een goede ontsluiting zien wij als een groot kostbaar knelpunt wat moet worden opgelost om tot ontwikkeling te komen.

- De Smederij aan de Kerkstraat is een nieuw plan. Dit plan heeft wat ons betreft als pluspunt dat bedrijvigheid uit de woonkern verdwijnt. De grootsheid en het aantal wooneenheden in het eerste concept in de bestaande bebouwing spreken ons echter niet aan. Woningbouw op die locatie en de ontsluiting van het plan zal in samenspraak met de omgeving tot stand moeten komen.

Nuance is niet in speerpunten te vatten. De Wognumse kandidaten, die beschikbaar zijn als raadslid voor het CDA hebben gemeend er goed aan te doen om deze nuance te maken in dit artikel.

 

CDA lijst 2

Nummer 2 op de lijst: Harry Nederpelt

Nummer 7 op de lijst: Elise Salman

Nummer 9 op de lijst: Elles Zuurbier

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.