Wilma van Andel

fractielid

Woordvoerderschap:

Ruimte en Wonen, Economie, Openbare orde en veiligheid, Communicatiebeleid, Culturele infrastructuur, Inkoop en archief.

Biografie:

Ik ben Wilma van Andel, geboren in 1982 in Haarlem en opgegroeid in Lijnden. Samen met mijn man Freek en onze kinderen Felien (2011) en Stan (2015) woon ik nu in Badhoevedorp. 

Ik heb Politicologie gestuurd in Leiden, heb gewerkt voor de CDA-fracties in de Amsterdamse Raad, in de Tweede Kamer (daar was ik beleidsmedewerker Jeugd en Gezin) en de laatste jaren voor de CDA-fractie in Provinciale Staten. Jarenlang heb ik  dus heel veel stukken over allerlei onderwerpen gelezen en van commentaar voorzien. Dus werd het eens tijd om zelf ook dergelijke stukken te gaan schrijven. Sinds april 2018 werk ik als beleidsadviseur Sociaal Domein bij de gemeente Heerhugowaard. Erg leuk en leerzaam om nu ‘aan die kant’ actief te zijn.

Maar het politieke bloed kruipt toch waar het niet gaan kan: toen ik de kans kreeg om vanaf september 2018 in de Staten plaats te nemen, heb ik daar vereerd ja op gezegd.

In mijn vrije tijd doe ik uiteraard veel dingen met mijn kinderen. Ik zwem graag met hen, ik blijf over op school en ga met m’n dochter naar zwemles en hockey. Ik ga graag met hen op pad, maar vind het ook belangrijk dat ze thuis de ruimte hebben om lekker te spelen. Zelf doe ik graag een potje Triviant met vrienden en houd ik van koken en bakken, maar ga ik ook graag uit eten.

Ambities

Het belangrijkste werk van een Statenlid is voor mij het controleren van het bestuur. Kloppen de keuzes, zijn de argumenten goed? Ik vind het leuk om stukken kritisch te bekijken en daarover in debat te gaan. Als volksvertegenwoordiger ben je ‘ingehuurd’ om dit werk te doen, zodat anderen dat niet hoeven doen en op een andere manier kunnen bijdragen aan de maatschappij. Die verantwoordelijkheid neem ik heel serieus.

Een van de belangrijkste ambities voor de komende tijd is voor mij bij te dragen aan het vaststellen van een Omgevingsvisie, waarin ruimte is voor initiatief voor gemeenten en inwoners en waarin reëel ambities opgenomen zijn. De provincie heeft een belangrijke aanjaagrol op het gebied van het bouwen van woningen. Die rol brengt wat mij betreft met zich mee dat gemeenten de ruimte krijgen om te bouwen, zonder te veel belemmerende regels vanuit de provincie.

Uitdagingen

Een van de eerste vraag die ik krijg als ik over Provinciale Staten vertel is wat de provincie precies doet. Mijn uitdaging is om dit uit te leggen en te laten zien waar de pot met geld die van ons allemaal is, aan besteed wordt. Ook moet het inzichtelijk zijn hoe de regels over onze ruimte en landschap worden bepaald. Ik wil graag bijdrage aan een Provinciale Staten waarin volksvertegenwoordigers de keuzes die er gemaakt worden, zichtbaar maken.

U kunt mij bereiken op het emailadres andelw@noord-holland.nl of via telefoonnummer 0627444672. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.