10 november 2018

Begroting voor 2019-2022 vastgesteld

Tijdens de Begrotingsraad 2019-2022 op 7 en 8 november jl. zijn de twee wijzigingsvoorstellen van het CDA over Lokaal Compliment en afvalscheiding aangenomen. Verder hebben we meegestemd met de voorstellen “Innovatie voor participatie”, “Onderzoek Schuldsanering” en “Grenzeloze Milieustraat” die alle drie eveneens zijn aangenomen.

Afvalscheiding
Met 29 stemmen voor en 7 stemmen tegen heeft de raad een wijzigingsvoorstel van het CDA aangenomen over afvalscheiding. In Purmerend blijkt dat 57 % van het afval gescheiden is ingeleverd. Dit percentage is ten opzichte van vorig jaar gelijk gebleven. Gemeenten hebben echter de taak opgelegd gekregen om te zorgen voor een afvalscheidingspercentage van 75% in het jaar 2020. Het is daarom belangrijk om te achterhalen waardoor inwoners niet meer afval zijn gaan scheiden. Het college zal voor de kadernota in 2019 de oorzaken hiervan in kaart brengen en voorstellen doen om de taakstelling van 75% afvalscheiding te kunnen realiseren.Bekijk ook de film over afvalscheiding op www.openoverafval.nl

Lokaal Compliment
Met algemene stemmen heeft de raad een wijzigingsvoorstel van het CDA aangenomen over een uitbreiding van geldprijzen voor het Lokaal Compliment.Jaarlijks spreekt de gemeente Purmerend haar waardering uit over de inzet van vrijwilligers in de vorm van een compliment en een geldprijs ter waarde van € 1000. Alle nominaties zijn echter initiatieven vanuit de samenleving en waardevol voor de gemeente. Daarom wordt Lokaal Compliment uitgebreid: de winnaar krijgt een geldprijs van € 1000, de tweede plaats is een geldprijs van € 500 en alle maximaal tien genomineerden ontvangen een geldprijs van € 250 om te besteden aan vrijwilligersactiviteiten.  

Onderzoek schuldsanering
Met algemene stemmen stemde de raad in met het wijzigingsvoorstel van GroenLinks en de SP over schuldsanering. Hierdoor kan de gemeente meer mensen helpen met problematische schulden dan nu het geval is. Het college gaat in de evaluatie van alle minimaregelingen, inclusief schuldhulpverlening, onderzoeken hoe de schuldproblemen ook op andere manieren kunnen worden verlicht en geeft hiervan een verslag in het eerste kwartaal van 2019.

Innovatie voor participatie
Met 23 stemmen voor en 3 stemmen tegen heeft de raad een wijzigingsvoorstel van D66 aangenomen over de inzet van resterend geld uit het participatiebudget voor projecten en innovaties om meer mensen aan het werk te krijgen. Als het lukt om inwoners duurzaam aan het werk te krijgen, dan levert dat immers direct een besparing op doordat het aantal uitkeringen omlaag gaat. Het college komt in de loop van 2019 met voorstellen om het resterende geld voor deze doelen beschikbaar te stellen.

Grenzeloze milieustraat
Met 26 stemmen voor en 10 stemmen tegen heeft de raad een wijzigingsvoorstel van D66 aangenomen over een onderzoek naar een grenzeloze milieustraat.Afval is steeds meer een grondstof voor nieuwe producten of duurzame energie. De milieustraten is als verzamelplaats van afval een schakel in de duurzame kringloop van grondstof en goederen. Het is daarom belangrijk om deze verzamelplaatsen nog toegankelijker te maken voor burgers. Gemeenten hebben veelal een eigen milieustraat voor de inwoners. Eén milieustraat voor meerdere gemeenten in Zaanstreek-Waterland kan leiden tot meer service voor inwoners, omdat zij dan niet meer gebonden zijn aan de eigen milieustraat.Op dit moment wordt de toekomstbestendigheid van de milieustraat in Purmerend onderzocht. Het college zal vervolgens onderzoeken onder welke voorwaarden en tarieven een grenzeloze milieustraat in Purmerend haalbaar is.   

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.