09 juni 2018

Beleidsnotitie Jeugd 2018-2020 vastgesteld

Op 31 mei jl. heeft de gemeenteraad een beslissing genomen over de Beleidsnotitie Jeugd 2018-2020 “Van Transitie naar Transformatie”. Een heldere en belangrijke notitie die over de daadwerkelijke vernieuwing van de jeugdhulp gaat en de leefomgeving van het kind als uitgangspunt neemt. Het gaat in de nieuwe notitie om resultaatgericht werken op basis van behoefte. Er wordt in de nieuwe werkwijze ingezet op preventie vanaf de kleuterleeftijd. 

  1. Financiën - We delen de zorg van de adviesraad om de onzekerheid voor de financiering van de gespecialiseerde jeugdzorg. Er mag geen kind buiten de zorg vallen, maar de kosten zijn nog niet te overzien. We willen tijdig geïnformeerd worden over het financiële verloop.
  2. Zorg aan de 18-jarigen - Het CDA vindt het belangrijk dat voor 18+ jongeren de jeugdhulpverlening niet in gevaar komt en dat er een centraal aanspreekpunt komt voor vragen. 
  3. Pleeggezinnen - Het CDA ziet de gezinnen als het fundament voor onze samenleving, waar mensen voor elkaar zorgen en verantwoordelijkheid nemen. Bijna alle Purmerendse kinderen groeien gelukkig op in hun gezin en binnen een familie. Helaas zijn er ook situaties waarbij het mis gaat binnen een gezin, waardoor ingrijpen door hulpverlening en overheid noodzakelijk blijkt. In het uiterste geval kan het nodig zijn dat een kind uit huis wordt geplaatst omdat de ouders niet in staat zijn de problematiek van hun kind goed te begeleiden of de ontwikkeling en/of veiligheid van het kind te veel wordt bedreigd. 

Het CDA is van mening dat in die gevallen het uitgangspunt altijd moet zijn dat een kind wordt opgevangen in de geborgenheid en warmte van een gezin. De praktijk wijst echter uit dat het lang niet altijd lukt om een kind na een uithuisplaatsing op te vangen in een gezin, omdat er onvoldoende pleeggezinnen zijn. 

Het CDA wil daarom dat de gemeente zorginstellingen activeert en ondersteunt bij de werving van nieuwe pleegouders, maar ook dat de gemeente de pleeggezinnen, in alle verschijningsvormen, daar waar mogelijk ondersteunt en faciliteert.

Op deze drie genoemde punten zorg om de financiële kant, de 18+ jongeren en pleeggezinnen zullen we het voorgestelde Jeugdbeleid de komende periode kritisch volgen en waar nodig vragen om bijstelling.Annemiek Nuijens 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.