26 juni 2020

Bomenplan 2020-2040

Kwaliteit boven kwantiteit, dat is de inzet van het Bomenplan dat inmiddels door de raad is vastgesteld. Een boom is van goede kwaliteit als de kronen groot en gezond zijn. Zo heeft iedereen het meeste aan de boom: hij brengt schaduw en verkoeling en biedt een veilig thuis voor vogels, insecten en mossen.

Vervangen grote hoeveelheid bomen

We verwachten dat in de komende 20 jaar een groot deel van de bomen vervangen moet worden, ongeveer de helft van de bomen die bij de gemeente in beheer zijn. Er zijn vanaf de jaren 70 veel bomen geplant die aan het einde van hun levensduur komen. Wat hierbij meespeelt is dat deze bomen niet de ruimte hebben om gezond te groeien. Denk bijvoorbeeld aan boompjes die je in woonwijken ziet tussen parkeerplaatsen in veel te kleine plantvakken. Een boom heeft onder de grond minstens zo veel ruimte nodig als daarboven. Als die ruimte er niet is omdat vlak naast de boom een parkeerplaats ligt, geeft dat allerlei problemen. De boom kan niet uitgroeien en is daardoor kwetsbaarder. Door wortelopdruk wordt de parkeerplaats stuk gemaakt en de boom zelf groeit minder lang en goed. Ook hebben we vaker te maken met boomziektes waardoor bomen doodgaan of niet meer veilig zijn en daarom moeten worden verwijderd.

Investeren in groen

Deze periode investeren we fors in het groenonderhoud en de bomen in de stad. Een boom is niet iets wat je neerzet en waar je vervolgens geen omkijken meer naar hebt. Bomen moeten onderhouden worden, gesnoeid en worden minstens eens in de drie jaar grondig gecontroleerd, voor de veiligheid van de boom en de omgeving. Onze bomenploeg werkt keihard om bomen gezond en veilig te houden. Voor goed beheer en de vervanging van bomen zoals opgenomen in het Bomenplan is jaarlijks ruim 1,2 miljoen euro nodig. De investering in bomen is investeren in de toekomst van de stad. Dit is nodig om onze stad leefbaar te houden in een tijd waar we zo veel woningen bouwen. Bomen betekenen zuurstof en groen, parken zijn de longen van de stad. Bij herinrichting van straten en plekken waar nieuwe woningen komen wordt goed gekeken waar er voldoende ruimte is of waar we voldoende ruimte kunnen creëren voor bomen, zodat de bomen die we planten ook uit kunnen groeien tot volwassen oude bomen met veel blad. Met het bomenplan wordt een grote stap naar de toekomst gemaakt, er wordt een duurzame ontwikkeling ingezet voor het behoud van een groene en leefbare stad.

Eveline Tijmstra
Wethouder

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.