28 maart 2019

Preventie en handhavingsplan Alcohol

In de commissie Algemene Zaken van 21 maart is ons gevraagd om het nieuwe “Preventie en handhavingsplan Alcohol” te beoordelen. Dit plan heeft als doel om het schadelijk alcoholgebruik onder jongeren en jongvolwassenen terug te dringen. Zoals bekend leidt overmatig alcohol gebruik snel tot permanente schade en zorgt voor overlast in de gemeente. Om dit te voorkomen is een gezamenlijke aanpak nodig. De instemming in de commissie was in meerderheid zodat het als hamerstuk naar de raad ging.

Het CDA gelooft hierbij niet in nog meer verbieden noch in een hardere aanpak, want jongeren voelen zich hierdoor nog meer uitgedaagd. Die uitdaging zit nu met name in de drankverkoop via online webwinkels. Hier is het nog zeer eenvoudig om alcohol te bestellen zonder een gedegen leeftijdscontrole. Het is voor handhaving een uitdaging om hier goed op te handhaven.

Het CDA gelooft in samenwerking gebaseerd op drie pijlers, te weten educatie, preventie en handhaving. Educatie aan jongeren, jongvolwassenen, ouders en alcoholschenkers en verkopers inzake de gevolgen van overmatig en schadelijk alcohol en drugsgebruik. Preventie om te voorkomen dat jongeren makkelijk aan alcohol en drugs kunnen komen en handhaving om te controleren op legitiem verkoop van alcohol.

Het CDA kiest voor een aanpak, waarbij wij jongeren en jongvolwassenen serieus nemen en in combinatie met hun ouders zelf hun verantwoordelijkheid laten dragen Dit betekent investeren in voorlichting en in samenspraak met scholen, horeca, supermarkten, slijterijen en verenigingen zorgdragen voor verantwoord alcohol verkoop.

Bij het plan zitten ook de evaluatiecijfers van 2014-2018 en door goede handhaving zijn de resultaten positief, er zijn bijvoorbeeld minder boetes uitgedeeld. Minder waarschuwingsbrieven gestuurd en de naleving op de regels is bij slijterijen gestegen van 64% naar 91%. Ondanks de positieve resultaten zijn we er nog lang niet, want het aantal meldingen voor ziekenhuisopname na een alcoholvergiftiging stijgt. Het dus daarom van groot belang om de inzet op educatie, preventie en handhaving uit te breiden.

Deze aanpak zien wij terug in het nieuwe Preventie en handhavingsplan Alcohol 2019-2022 en kunnen ons dan ook prima vinden in dit plan.

Michel Segers
Raadslid

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.