01 november 2018

Purmerend en Beemster straks één gemeente?

Purmerend en Beemster kennen een lange gezamenlijke historische verbondenheid. Regionaal is er sprake van 50 jaar samenwerking. Sinds 1 januari 2014 werken beide gemeenten ambtelijk samen. In 2017 is deze ambtelijke samenwerking geëvalueerd. Gelet op de ontwikkelingen in de regio, bestuurskracht en de financiële situatie heeft dit ertoe geleidt dat Beemster op 9 januari 2018 een ingrijpende beslissing heeft genomen en Purmerend het verzoek heeft gedaan om bestuurlijke te fuseren tot 1 gemeente. Wat het CDA Purmerend betreft zou een bestuurlijke fusie een logische volgende stap kunnen zijn. Zeker nu het verzoek hiervoor komt vanuit de Beemster.

Wij staan dan ook positief tegenover een mogelijke fusie maar hechten wel belang aan een zorgvuldig proces waarbij de inwoners zowel in de Beemster als Purmerend nauw worden betrokken. Zeker voor de inwoners van Beemster kunnen wij ons voorstellen dat dit een grote impact heeft. De waarborging van de waarden van de Beemster en Purmerend in deze nieuwe gemeente is voor het CDA Purmerend dan ook erg belangrijk. Wat het CDA Purmerend betreft gaat zorgvuldigheid voor snelheid en is de genoemde datum van 1 januari 2022 een streefdatum en niet in steen gebeiteld.

Daarnaast vindt het CDA Purmerend dat Purmerend en de Beemster een open houding moeten hebben naar de gehele regio Waterland. In diverse gemeenten om ons heen spelen vergelijkbare vraagstukken en oriënteren gemeenten als Landsmeer en Waterland zich op hun toekomst. Wellicht dat hier kansen liggen door gezamenlijk op te trekken en misschien uiteindelijk wel te komen tot een grote gemeente in de regio Waterland. Voor het CDA Purmerend is dit geen doel op zich, maar als er een moment is om te kijken of daar kansen liggen, zeker in relatie tot de metropool regio Amsterdam, dan is het nu.

Als CDA Purmerend stemmen wij in met de intentie om te fuseren met de Beemster en roepen wij het college op om daarbij op voorhand niet de ogen te sluiten voor de rest van de regio, maar deze actief in het proces te betrekken.

Pascal Verkroost
CDA-fractievoorzitter

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.