28 november 2019

Volgende stap in een betere bereikbaarheid Amsterdam-Hoorn

Extra rijstroken op A7 en maatregelen lokale wegennet en OV

Het CDA is verheugd om te vernemen dat het Rijk en regio het eens zijn geworden over de financiële dekking voor een breed pakket aan maatregelen om de bereikbaarheid in de regio Amsterdam – Hoorn te verbeteren.  

Met het zetten van een handtekening onder een bestuursovereenkomst, hebben de ministers van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en van Veldhoven (Milieu en Wonen) gezamenlijk met de bestuurders van de Provincie Noord-Holland, de Vervoerregio Amsterdam, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, ProRail, NS en de gemeenten Amsterdam, Hoorn, Purmerend, Zaanstad, Beemster, Oostzaan, Wormerland, Koggenland en Edam-Volendam de afspraken over het mobiliteitspakket bezegeld. 

In zijn totaliteit trekt het Rijk 366 miljoen euro uit voor de maatregelen en de regio nog eens 173 miljoen euro. Waardoor gezamenlijk 539 miljoen euro wordt uitgetrokken voor extra rijstroken op de A7 en A8 en maatregelen voor het lokale wegennet, de fiets en het openbaar vervoer. 

CDA wethouder Eveline Tijmstra: “Veel Purmerenders reizen dagelijks naar Amsterdam en we merken dat het heel druk is in onze regio op de weg en in het openbaar vervoer tijdens spitstijden. Met de komst van extra woningen zal het in de toekomst alleen maar drukker worden. Het is daarom belangrijk dat de infrastructuur meegroeit en we investeren in de wegen en het openbaar vervoer.” 

Maatregelen

Met het pakket aan maatregel wordt woningbouwontwikkeling mogelijk gemaakt voor de duizenden woningen in de regio’s boven Amsterdam. Daarnaast wordt er rekening gehouden met grote opgaven in de regio voor leefbaarheid, natuur, klimaat en duurzaamheid. De drie belangrijkste maatregelen uit het mobiliteitspakket voor Purmerend zijn volgens het CDA: 

•         Extra rijstroken op de A8 en A7 bij Purmerend en Hoorn, het aanpassen van knooppunt Zaandam en het openstellen van de beide reserve rijstroken in de Coentunnel;

•         Faciliteren van de gewenste bereikbaarheid voor belangrijke woningbouwopgaven bij openbaar vervoer-knooppunten in Purmerend, Zaanstad en Hoorn.

•         Stimuleren van fietsgebruik, extra carpoolplaatsen en een werkgeversaanpak.

Vervolg

Alle maatregelen zijn opgenomen in een ontwerp structuurvisie, die al ter inzage heeft gelegen. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de nota van antwoord en het definitief maken van de structuurvisie. Nadat de structuurvisie eind van dit jaar is vastgesteld wordt worden de maatregelen verder uitgewerkt in de planuitwerking ‘A7-A8 Amsterdam-Hoorn’. Gevolgd door een ontwerp-Tracébesluit en een Tracébesluit, waarmee duidelijk worden wanneer welke maatregelen genomen kunnen worden.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.