01 oktober 2021

Week tegen eenzaamheid van 30 september tot 7 oktober

“De eenzaamheid oplossen kan niemand, iemands eenzaamheid doorbreken kunnen we allemaal. Een praatje kan al enorm veel betekenen.” Schreef demissionair minister Hugo de Jong goedbedoeld in een twitterbericht. Eenzaamheid is van alle tijden en inderdaad lastig oplosbaar. Het fenomeen zal zich in onze geïndividualiseerde samenleving nog nadrukkelijker manifesteren. Elkaar aanspreken is een stap. Uitnodigen en meegaan naar activiteiten is de volgende. Vroeg signaleren, laagdrempelige hulp en voldoende plekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, zijn belangrijke voorwaarden. Het vraagt iets van ons allemaal. Alleen samen kunnen we eenzaamheid doorbreken en mensen het gevoel geven ertoe te doen.

Sinds 2014 is het CDA Purmerend actief bezig in de strijd tegen eenzaamheid. Met moties in de raad om geld vrij te maken voor onderzoek door de GGD; naar de mate waarin Purmerenders leden onder eenzaamheid; uitzoeken of Purmerend kon optreden als koplopergemeente en zo met extra ondersteuning vanuit het Rijk verder kon investeren in de lokale aanpak tegen eenzaamheid. Met de organisatie van een geslaagd Symposium samen met het Diaconaal Platform, waarbij alle zorg-organisaties werden uitgenodigd, kreeg het initiatief een extra boost. Met Interviews, filmpjes, posters, toneelvoorstelling, een avondje bowlen en koken voor ouderen zijn we sindsdien aandacht blijven vragen.

Als ik nu het programma 2021 rondom eenzaamheid in Purmerend zie, word ik heel blij en een beetje trots. Het grote aanbod in Purmerend aan activiteiten van allerlei instanties is prachtig.

Voor een overzicht verwijs ik graag naar de website: www.purmerend.nl/week-tegen-eenzaamheid of het Purmerends Nieuwsblad.

En is het dan klaar? Nee, de Coronaperiode heeft nog eens duidelijk gemaakt wat eenzaamheid kan doen met ouderen, maar ook met jongeren. Een mens kan alleen groeien als mens in contact met de ander. Vandaar dat we de focus als CDA Purmerend dit jaar willen leggen op een digitale campagne speciaal op jongeren gericht.

Blijf ons volgen op onze website, Facebook-, Twitter- en Instagrampagina.

Annemiek Nuijens

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.