17 maart 2019

Week van zorg en welzijn - Werkbezoek SAMEN NAAR SAMEN

In de week van 11 tot en met 16 maart gingen de deuren van diverse zorginstellingen open voor het publiek. Een mooie manier om kennis te maken met de specifieke zorg in instellingen van bijvoorbeeld Odion in Purmerend. Zo bezocht Ik De Boomgaard en Woonlocatie Ismailiastraat. Op uitnodiging van het CDA Medemblik bezocht ik Maria Mater in ‘t Veld, een mooi voorbeeld van wonen en welzijn voor en door ouderen. De Boomgaard is een orthopedagogisch dagcentrum voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Op de locatie Ismailiastraat wonen volwassenen met een verstandelijke beperking en volwassenen met een verstandelijke en auditieve beperking.

Els van den Bosch schreef er een mooi verslag over Maria Mater dat ik niet wil onthouden.

Werkbezoek SAMEN NAAR SAMEN

Een diverse groep CDA’ers heeft een bezoek gebracht aan Maria Mater in ‘t Veld. Dit is een extramurale/thuiszorglocatie van Woonzorggroep SAMEN. Bewoners zijn daar met vrijwilligers (en lichte steun van Samen) zelf bezig om activiteiten op te zetten en te ontplooien, o.a. gericht op het verminderen van eenzaamheid.

“Clubmaat is hiervoor speciaal in het leven geroepen.” vertelt vrijwilliger Peter Scholten. Clubmaat organiseert allerlei activiteiten die gericht zijn op ontmoeten, om zo het welzijn van de bewoners te bevorderen. Yannick Nijsingh (teamleider Welzijn-Service-Diensten): “Bewoners kunnen door een vaste bijdrage gebruik maken van alle activiteiten. Daarnaast kunnen we de bewoners maar ook mensen uit de wijk soms iets extra’s bieden doordat we financiële steun ontvangen vanuit het Microsoft Fonds en een aantal lokale fondsen”. Een grote uitdaging is het vinden van voldoende zorgpersoneel. Daarom doet Samen deze week mee aan de ‘Week van Zorg en Welzijn’. Verbinding met de wijk is essentieel, voor ontmoeting maar ook voor het vinden en behouden van vrijwilligers. Vrijwilligers die ook hier in Maria Mater dag in dag uit klaar staan voor een ander. Zonder hen staat alles stil. Er is veel waardering voor de programma’s die vanuit het Rijk zijn opgestart om de ouderenzorg te verbeteren. Denk aan “Waardig Ouder Worden” of “Waardigheid en Trots”. Deze en meer soortgelijke programma’s blijken echter volledig gericht op instellingen waar mensen verblijven die onder de Wet Langdurige Zorg vallen, en dus niet bestemd voor thuiszorg. Hierdoor kan bijvoorbeeld Maria Mater hier geen aanspraak op maken. Dit is voor de bezoekende CDA’ers zeker aanleiding om dit eens onder de aandacht te brengen van Hugo de Jonge, CDA-minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Tot slot komt ook verduurzaming aan de orde. Yannick Nijssingh: “De eerste stappen in onze duurzaamheidstransitie zijn gezet, we zij aangesloten bij Greendeal en doen mee met de milieuthermometer. Het zijn kleine stapjes maar de eerste stappen zijn gezet.”

Annemiek Nuijens

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.