22 juni 2018

Wordt blowen het nieuwe roken?

Politie, Team Handhaving en jongerenwerkers melden dat zij regelmatig jeugd onder invloed van drugs tegenkomen. "Blowen is het nieuwe roken" lijkt wel. De drempel om (soft)drugs te gaan gebruiken wordt lager en het is makkelijker verkrijgbaar. Geconstateerd is dat dealers voor en onder schooltijd op en rond scholen hun koopwaar aan jeugd slijten. Bij winkelcentra staan groepen jeugd soms met z'n allen te blowen. De jeugd zelf wordt, naast dat het een bedreiging is voor hun gezondheid en veilig opgroeien, vatbaar voor criminaliteit. Het CDA vindt deze signalen zorgelijk. Om de gemeentelijke handhavers in te kunnen zetten in de aanpak van drugsgebruik, stelt het college voor om openlijk drugsgebruik in de openbare ruimte middels een APV te verbieden.

Het CDA is voorstander van een gemeentebeleid waarin ruime aandacht wordt besteed aan het gebruik van en het in bezit hebben van softdrugs. Steeds meer wordt waargenomen dat rondom scholen of op plaatsen waar jeugd veelal samenkomt, figuren opduiken die er op uit zijn de jongeren op slinkse wijze kennis te laten maken met softdrugs. Soms ook aangeboden in een fraaie vermomming en verpakt als "een mengsel van aromatische kruiden".

Via wetgeving wordt het roken ontmoedigd: leeftijdsbeperking, het uitsluiten van openbare gelegenheden, afschrikwekkende teksten en afbeeldingen op de verpakking en dergelijke. Voor softdrugs hebben we dit nog niet zo dwingend. Daarom is het zaak om controle en handhaving op het in bezit hebben van dergelijke producten vast te leggen in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening). Een voorstel dat nu naar de Raad gaat, betreft het regelen van deze activiteiten door politie en het team van Toezicht en Handhaving (BOA's).

"Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst". Omdat dit oude gezegde zó waar is, moeten we als maatschappij onze jeugd beschermen. De toekomst van de jeugd mag niet op spel worden gezet. Zowel niet qua gezondheid als het bestaan van de reële mogelijkheid dat de jongeren afglijden richting crimineel circuit. Bij het aanbieden van een "baantje" als tussenhandelaar (lucratief) zijn jongeren snel geneigd hier in te stappen; het gevolg hiervan laat zich raden.

Het CDA wil druggebruik aanpakken door in te zetten op preventie en voorlichting aan de ene kant, en handhaving aan de andere kant. Het CDA rekent ook op de medewerking en de verantwoordelijkheid die ouders moeten nemen, wanneer ze maar enigszins het vermoeden hebben dat er (soft)drugs in het spel zijn. Beter dan dat handhaving/justitie aan de deur komt met een boete voor hun kind omdat deze is bekeurd voor openlijk drugsgebruik in de openbare ruimte.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.