Duurzaamheid

Rentmeesterschap of wellicht nog mooier de volhoudbaarheid van onze samenleving, zijn kernwaarden die passen bij het CDA. Hoe houden we de wereld draaiend op een manier die volhoudbaar is? Een wereld waar we gezond ouder kunnen worden, waar voldoende veilig voedsel is voor iedereen, waarin grondstoffen niet uitgeput worden en waarin de natuur, als belangrijke basis voor ons leven, ruimte heeft. In de afgelopen maanden is de wereld vanwege de corona-crisis spectaculair veranderd. Zorg voor het klimaat en de biodiversiteit lijken naar achteren geschoven. Toch is het juist nu belangrijk om oog te houden voor duurzaamheid met aandacht voor mens, natuur, en economie. Maar vooral ook met aandacht voor de volhoudbaarheid. Wij streven daarbij naar een balans tussen mens, milieu, natuur en economie zodat wij de wereld beter achterlaten voor onze (klein)kinderen. Dit lukt alleen als we dit samen doen: de overheid, het bedrijfsleven en alle inwoners.

  • Energie die je niet gebruikt is het meest duurzaam. Het CDA zet daarom vol in op isolatie van woningen en energiebesparing en ziet hier een actieve, stimulerende en adviserende rol voor de gemeente.
  • Het CDA onderschrijft het belang om ons gasverbruik terug te dringen en over te stappen op andere vormen van verwarming. Uitgangspunten voor het CDA bij deze transitie zijn dat de verandering zoveel mogelijk kostenneutraal is voor onze inwoners en dat zij de vrijheid hebben om zelf te kiezen voor een alternatief voor gas.
  • Purmerend heeft met Stadsverwarming een goed alternatief in handen voor gas. Het CDA wil dat de stadsverwarming onderzoekt hoe en op welke duurzamere bronnen de stadsverwarming kan overstappen, om zo ook op langere termijn een bijdrage te kunnen leveren aan het duurzaam leveren van warmte. Het CDA ziet hierbij biomassa als een overgangsbrandstof.
  • De gemeente geeft het goede voorbeeld, dat betekent gemeentelijke voertuigen op elektra of waterstof, duurzame energieopwekking voor goed geïsoleerde gemeentelijke gebouwen, en waar mogelijk de nul op de energiemeter. Voor nieuwe gebouwen stellen we standaard een materialenpaspoort op zodat hergebruik vereenvoudigd wordt.
  • Wij willen toegroeien naar een kringloopeconomie, waarin we grondstoffen hergebruiken in plaats van opmaken. Dat betekent dat we stappen zetten om circulair in te kopen en wij bij aanbestedingen gebruik maken van de milieukostenindicator als gunningscriterium.
  • Bewustwording staat aan de basis van een duurzamere samenleving. Daarom wil het CDA de schooltuinen behouden en een actieve samenwerking tussen o.a. scholen, boeren, imkers en het IVN om zo kennis over natuur, milieu en onze voedselproductie te vergroten.
  • Het CDA is voorstander van ecologisch groenbeheer met oog voor biodiversiteit.
  • Afval kan waardevolle grondstof zijn mits je het goed scheidt. Het CDA streeft daarom naar een scheidingspercentage van 75% (nu 57%) en maximaal 100 kg restafval per jaar per inwoner (nu 220 kg). Om dit te bereiken zetten wij in op bewustwording, maken we het makkelijk om afval gescheiden aan te bieden, kijken wij naar omgekeerd inzamelen waarbij het restafval (en niet het plastic) wordt weggebracht en onderzoeken wij hoe we het goed scheiden financieel kunnen belonen.
  • In de polder liggen kansen om de agrarische daken meer te benutten voor de opwekking van zonne-energie. Datzelfde geldt voor kleine windmolens (met een ashoogte van grofweg 15 m) op het achtererf die een boerenbedrijf kunnen voorzien van de benodigde elektriciteit. Het CDA wil deze duurzame vormen van energieopwekking mogelijk maken.
  • Alle nieuwe bouwplannen en grote reconstructies worden klimaatadaptief opgepakt en ingericht. Zo wil het CDA investeren in het voorkomen van wateroverlast of hittestress door het aanleggen van waterbergingsmogelijkheden en het aanplanten van groen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.