12 januari 2021

Discussie ontsluiting Muggenburg-Zuid voorbarig

Ten zuiden van de huidige wijk Muggenburg staat al jarenlang uitbreiding gepland. Opeens is er discussie ontstaan over de aan- en afvoerwegen. Het CDA wil de bouw van woningen niet volledig afhankelijk maken van een tweede ontsluitingsweg. Het bouwen van woningen is één van de speerpunten van het CDA in deze collegeperiode en wij gaan niet op voorhand extra belemmeringen opwerpen.

Het betekent echter niet dat wij onze ogen sluiten. Het betekent niet dat we ons geen zorgen maken over de verkeersafwikkeling. In de gemeenteraad hebben we al gepleit voor een tijdelijke aansluiting vanaf de N245 voor het bouwverkeer. Daar hebben we medewerking van de provincie voor nodig, dus gesprekken met de provincie hierover gaan lopen. Op langere termijn is de Verzetlaan als enige ontsluitingsweg niet wenselijk, maar wellicht wel aanvaardbaar. Voor definitieve varianten met een 2e ontsluiting zijn we afhankelijk van de provincie voor N245 en N241, en mogelijk ook Prorail. Hoewel je mag verwachten dat de provincie als constructie partner meedenkt met de problematiek, is het toch mogelijk dat de Verzetlaan als primaire aan- en afvoerroute gebruikt gaat worden. In hoeverre dat acceptabel is, is een vraagstuk voor verkeerskundigen.

Het CDA wil eerst de plannen voor de woningbouw verder uitgewerkt zien: hoeveel woningen, wat voor soort woningen. Dat betekent het woningbouwplan inclusief de ontsluiting. Het is standaard dat de verkeersafwikkeling wordt bestudeerd bij de uitwerking van zo’n plan. Pas op dat moment leggen we de beoordeling van de verkeerskundigen over de verkeersafwikkeling naast de inbreng van de bewoners in de wijk – de ervaringsdeskundigen. Pas daarna geven wij een oordeel over de noodzaak van een tweede ontsluitingsweg – niet eerder. We willen eerst de adviezen van de wijkbewoners naast de adviezen van de ambtelijk-deskundigen kunnen leggen. En die laatste adviezen komen pas nadat het woningbouwplan beter is uitgewerkt.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.