19 juli 2021

Dorcas moet ontheffing krijgen om goederen bij de HVC te brengen

Woensdag 7 juli heeft het CDA Schagen schriftelijke vragen gesteld aan het college, in het bijzonder aan portefeuillehouder Hans Heddes.

Het verzoek is om en ontheffing te verkrijgen voor Dorcas bij het Afval Centrum Schagen.

Dorcas is een internationale organisatie die werkzaam is in 14 landen in Oost-Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Op dit moment in actie voor de gevolgen van corona in India, Nepal en andere landen. Dorcas werkt aan blijvende verandering in het leven van de allerarmsten. Liefde en hoop voor ieder die in armoede leeft, buitengesloten is of in crisis verkeert.

Noodhulp: Dorcas gelooft dat mensen die getroffen zijn door een ramp, crisis of oorlogssituatie snel en doeltreffend geholpen moeten worden met basisbehoeften zoals eten, drinken en onderdak. Zij ondersteunt hen op zo’n manier dat ze zo snel mogelijk hun oude leven op kunnen pakken.

Veilige en zorgzame mensen en gemeenschappen: Dorcas gelooft in een samenleving die oog heeft voor de meest kwetsbaren, zoals ouderen, mensen met een beperking en minderheden. Samen met de lokale gemeenschap bouwt Dorcas aan sociale vangnetten waarbij mensen omzien naar elkaar, elkaar accepteren en elkaar de zorg geven die ze nodig hebben.

Al deze genoemde doelstellingen passen in het gedachtengoed van het CDA.

In de Dorcas Winkel Schagen kun je tweedehands spullen kopen, waarbij de opbrengst bestemd is voor de allerarmsten in Oost-Europa, Afrika en het Midden-Oosten. In onze winkel vind je tweedehands boeken, speelgoed, spellen, servies en nog veel meer!  Je kunt ook je eigen spullen inleveren. Dit levert jou een opgeruimd huis op, jouw spullen een tweede leven en kwetsbare mensen een betere toekomst.

Dorcas werkt met tientallen  vrijwilligers in Schagen, die zich belangeloos inzetten voor dit goede doel!!!

Wij hebben vernomen dat de vrijwilligers van Dorcas worden gevraagd om bijvoorbeeld een kamer of huis leeg te ruimen, omdat de persoon is verhuisd naar een woonzorgcentrum of overleden is.   Het merendeel van deze huisraad afgedankte consumentenproducten, belandt in de Dorcas winkel. Maar er zijn ook regelmatig artikelen of meubilair die niet meer in de winkel verkoopbaar zijn, ook niet 2e hands. Stuk, afgedragen of in slechte staat.

Sinds een aantal weken worden de vrijwilligers die dit werk belangeloos doen bij de afvalbreng station aan de Zijperweg teruggestuurd omdat hun wordt verteld dat Dorcas onder de commerciële winkels valt, en zij dit via GP Groot tegen betaling moeten aanbieden om op te laten halen.              Dat is triest, omdat Dorcas juist het geld hard nodig heeft zoals hiervoor is toegelicht.

Maar het is ook triest voor deze enthousiaste vrijwilligers die worden teruggestuurd en gaan denken, wij stoppen er dan maar mee om een huis of kamer leeg te halen omdat het terugsturen voor hen demotiverend en frustrerend werkt.

Het CDA vindt dat Dorcas met haar vrijwilligers juist een bijdrage levert aan de gemeente, afvalverwerking, omdat het door eigen mensen direct naar de juiste plaats wordt afgevoerd.          HVC hoeft niet langs te komen om het op te halen.

Bezien vanuit milieuoogpunt (circulaire economie, afvalscheiding) is het beter als het als consumentenafval verwerkt wordt dan als bedrijfsafval. Bedrijfsafval wordt op een andere wijze gescheiden.

Vanuit de afvalketen geredeneerd: de onverkoopbare consumentenproducten die aan Dorcas geleverd zijn, waren huishoudelijk afval. Dorcas heeft daar zelf niets mee gedaan, dan blijft het huishoudelijk afval en dus een taak van de gemeente (HVC – afval brengstation).

Als CDA Schagen hebben wij het college verzocht naar dit verzoek kijken en ons laten weten hoe het college met het verzoek zal omgaan?

-De regels voor een niet-commerciële instelling als Dorcas juist toe te passen.

-Als Dorcas daar op dit moment, om wat voor reden ook niet aan voldoet, deze instelling per direct ontheffing te verlenen om met haar vrijwilligers deze artikelen/meubilair bij het afval breng station in Schagen te mogen aanbieden.

-Dit doorgeeft binnen de organisatie (afvalbreng station), en Dorcas daarvoor toestemming geeft. Dat kan al snel via de mail die zij kunnen tonen, liefst voor het reces. Later kan wellicht een pasje daarvoor gemaakt wordt.

Co Wiskerke

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.