03 april 2021

Woningbouw Callantsoog

Woningbouw in de hele gemeente Schagen een belangrijk aandachtspunt in het coalitieprogramma voor het CDA. Het college heeft op 9 maart besloten om een wijziging van het bestaande bestemmingsplan voor de camping Klein Begin (180 niet permanente standplaatsen worden omgezet naar 90 permanente standplaatsen) in Callantsoog voor 6 weken ter inzage te leggen. De eerder toegezegde bouw voor 40 woningen op de voormalige noodcamping staat helaas nog niet in dit wijzigingsplan opgenomen. In de toelichting wordt door het college aangegeven, dat zij hiervoor aandacht blijft vragen bij de ontwikkelaar voor de volgende fase op het terrein van de noodcamping. Deze toezegging heeft de wethouder Beemsterboer ook als zodanig uitgesproken tijdens de vergadering van de “klankbordgroep toekomstvisie Callantsoog” van 20 september 2020.

Als lokale CDA-fractie kunnen wij deze toezegging slechts volgen, echter vinden wij het belangrijk genoeg om er deze aanvullende berichtgeving aan te koppelen.

Immers nadat jongeren uit Callantsoog in september 2017 een duidelijk signaal afgaven voor de bouw van nieuwe woningen in het dorp, zijn er gelukkig al een tweetal projecten gerealiseerd; een 7-tal koopwoningen aan de Dorpsweg en een 20-tal sociale huurwoningen aan de Abbestedeweg.

Al met al nog volstrekt onvoldoende dan de eerder uitgesproken ambitie van het college in 2019 om 100 woningen te realiseren in de komende 5 – 7 jaar. We realiseren ons echter wel dat vanwege de stikstofproblematiek en de uitgesproken voorlopige voorziening het nieuwbouwproject aan de Denneweg van 17 woningen voorlopig is gestopt.

Daarnaast heeft de provincie het gebied van de noodcamping bijzonder provinciaal landschap gemaakt, waardoor het voor de gemeente haast onmogelijk wordt om woningbouw te realiseren. De gemeente heeft hier zienswijzen tegen ingediend en deze heeft de provincie naast zich neergelegd.

Kortom er zijn veel externe krachten die de realisatie van de woningbouw in Callantsoog ontmoedigen, wij blijven daarom de steun vanuit het dorp nodig hebben.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.