De week van.... raadslid Puck de Nijs

Hallo, ik ben Puck de Nijs, dit is mijn eerste termijn als raadslid voor de het CDA in Schagen. In de week van… (26-10 t/m 1-11) geef ik jullie een inkijkje in wat mij bezighoudt.

Maandag:  De Voorbereiding 
De dag begint voor mij met het klaarmaken van de kinderen voor school en de crèche. Met Evi in het achterzitje en Finn op zijn eigen fiets rijden we naar de school in Warmenhuizen. Daarna rijden Evi en ik door naar de crèche in Tuitjenhorn waar zij de hele dag gezellig gaat spelen.
Eenmaal thuis, ga ik zelf aan de slag. Om me voor te bereiden voor de raadsvergadering van morgen en de fractievergadering van woensdag. Ik lees de stukken nogmaals, neem nog wat e-mails en nieuwe raadsinformatie memo`s (afgekort RIM) door. Deze worden gestuurd door het college om ons op de hoogte te houden van zaken die spelen en in de toekomst gaan spelen. Ook krijgen we vaak een update omtrent Corona. Naar aanleiding van Raadsinformatie memo`s kun je als fractie of individueel raadslid politieke vragen stellen, aanvullende vragen stellen over procedures of technisch inhoudelijke vragen. Ook kun je de memo laten agenderen zodat er over gedebatteerd kan worden.

Na het avondeten, de kinderen op bed leggen samen met Michel. Dan door naar de (digitale) beeldvormende vergadering. Die om half acht begint. Deze beeldvormende vergadering gaat over de nieuw te bouwen brandweerkazerne Dirkshorn. In de vergadering wordt uitgebreid verteld wat het nut een noodzaak van een nieuw te bouwen kazerne is. Een duidelijk verhaal, vooral het feit dat de kazerne te laag is voor het nieuwe voertuig. Ook het filmpje van de brandweer Dirkshorn laat zien, dat het hoogstnoodzakelijk is dat er een nieuwe kazerne komt.  Ook worden we bijgepraat over de nieuwste ontwikkelingen bij de brandweer. Onder andere over brandweer assistent https://www.brandweer.nl/noord-holland-noord/brandweer-360/word-brandweerassistent. Een minder zware opleiding zodat het aantrekkelijker wordt voor vrijwilligers, om zich aan te sluiten bij de brandweer.

Dinsdag: De raadsvergadering 
Na het ochtendritueel en het wegbrengen van Finn naar school en Evi naar de peuterschool. Even een moment voor mezelf. Lekker een rondje lopen over de West-Friese Omringdijk. Wat wonen we toch in een prachtige omgeving!

Terug thuis met de boodschappen en een was in de machine. Maak ik een cappuccino, en ga ik aan de slag. Om de laatste moties en amendementen die ingediend zijn voor aankomende raadsvergadering door te lezen. Ook lees ik de stukken die al op de agenda stonden nogmaals door. Ook op de email gaan wat mailwisselingen heen en weer tussen de fractie genoten om nog wat laatste puntjes af te kaarten. Daarna finetune ik de spreektekst die ik heb gemaakt voor het onderwerp toeristenbelasting.

Dan spring ik op de fiets om Evi op te halen, samen fietsen we even langs de bakker en naar huis. Samen een broodje eten en horen wat voor avonturen ze heeft beleefd op de peuterspeelzaal. Na even te hebben gerelaxt en Evi haar favoriete spelletje te hebben gespeeld, Kroko loko.  Halen we Finn en een vriendje, van school.  

S-avonds om half acht begint de raadsvergadering, ik zorg dat ik om kwart over zeven klaar zit met koffie en water. De avond begint met een drietal insprekers op drie verschillende onderwerpen Seizoenarbeiders huisvesting.  De bouw van een hotel aan de Helmweg in 10 in Groote Keeten en een inspraak over Noordkop Centraal. Als er een keer een onderwerp is wat op de raadsagenda staat of wat je op de agenda wilt krijgen dan raad ik je van harte aan om in te spreken. Je kunt er ook voor kiezen om in te spreken bij de fractievergadering bij een of meerdere politieke partijen om jou visie/ambitie gehoord te krijgen. Hieronder een overzicht van de bespreekstukken die deze avond zijn gepasseerd. Het bestemmingsplan voor de bouw van een hotel aan de Helmweg 10 is terug in overweging genomen. Om de inwoners en de ondernemer tijd en ruimte te geven om elkaar op dit onderwerp te vinden/ontwerp aan te passen naar de behoeftes van deze tijd.

De bespreekstukken:

  • Vaststellen bestemmingsplan Kustzone Petten 2020
  • Noordkop Centraal
  • Toeristenbelasting
  • Vaststellen van het Integrale beleidsplan Sociaal Domein "Maatwerk voor onze inwoners" en de Integrale Verordening Sociaal Domein
  • Vaststellen bestemmingsplan Helmweg 10, Groote Keeten

Zelf mocht ik spreken op het onderwerp toeristenbelasting. Dit onderwerp werd in de vorige raadsvergadering teruggenomen naar de ontwerp tafel om dat een aantal fracties het niet eens was met hoe het proces verliep. Toen was ik ook woordvoerder op het onderwerp. Ik begreep waarom mensen niet blij waren met het proces maar zelf was ik wel aardig teleurgesteld. Aangezien ik voor deze vergadering een motie had gemaakt met kortgezegd het verzoek om de toeristenbelasting voor 1 jaar te laten stijgen met inflatie, in plaats van twee jaar. Na het jaar een onderzoek te doen naar differentiatie van het tarief. De wethouder zou meegaan met motie. Dus op het moment dat het van tafel werd gehaald was ik eigenlijk best teleurgesteld. Het nieuwe voorstel van het college voor deze raadsvergadering was eigenlijk de motie die wij vorige vergadering hadden ingediend samen met Wens4U. Hierom besloten we dezelfde lijn aan te houden. Een aantal andere fracties was ineens een andere mening toebedeelt als in de eerste raadsvergadering. Wij zien graag dat het onderzoek uitsluitsel zal geven en een goede basis biedt om met gegronde redenen de toeristenbelasting wel of niet te verhogen. Deze vergadering werd erg laat en om iets na twaalven sloten we de vergadering af.

Woensdag: Fractie
Lekker s morgens een rondje wandelen met een vriendin, even bijkomen van gisteravond. Was erg laat en om dan `s morgens gelijk weer aan te moeten staan, in moedermodus is best pittig. Om vijf uur zwemt Finn en haal ik in dat uur boodschappen en zorg dat er voordat we naar het zwembad gaan een ovenschotel klaar is, zodat als we klaar zijn met zwemmen, Michel alleen de ovenschotel even hoeft te warmen en we kunnen eten.`s avond hebben we fractievergadering waarin we een terugblik doen op de raadsvergadering van de vorige avond die politiek gezien vlammend was. Ook bereiden we ons voor op de Begrotingsraad van 3 november. Deze fractie besproken om een motie in te dienen bij de afvalstoffenheffing. Omdat gezinnen procentueel veel meer moeten gaan betalen dan 1 of twee persoonshuishoudens. Ook deze fractievergadering werd een latertje, gelukkig wel een uurtje eerder dan dinsdag.

Donderdag: Land van Fluwel
We stappen vroeg uit bed en maken ons klaar voor een nieuwe dag, lekker weer op de fiets naar school. Als ik thuiskom zijn mijn moeder en nicht al in huis om op Evi te passen en ik naar mijn werk bij Land van Fluwel kan gaan. Na het werk blijft mijn moeder gezellig eten en heeft ook al lekker gekookt, heerlijke andijviestamppot. Vind het echt fantastisch als mijn moeder hier kookt en dat je thuiskomt en alles is al voor je geregeld. Een relaxte avond gehad waarin ik alvast alles tot in de puntjes kon regelen voor de volgende dag (dat was ook nodig achteraf).

Vrijdag: Zwemmen, Kraamvisite, Konijn, Filmen dementievriendelijk
Op vrijdag is het peuter zwemdag, Nadat Finn is afgezet bij school. Lekker spetteren met Evi in het zwembad. Evi en ik zijn ook gek op racen en wat nou leuk is: De suisbuis houdt tijden bij :D. Natuurlijk verslaan wij de vaders die samen met hun kindjes van de suisbuis gaan. en verbeteren wij ons persoonlijk record met 0.35 honderdsten van seconden naar 8.44.

Daarna ga ik op kraamvisite bij een prachtige baby, het dochtertje van Bram Broersen. Wat een knap en lief meisje! Als ik thuiskom en een broodje eet zie ik in de tuin een konijn wat wordt achtervolgd door een kat. Snel ren ik naar buiten en pak het konijntje op wat erg bang is. Ik kijk ondertussen en zie op mijn horloge dat het al tijd is voor mij om naar Schagen te gaan, voor een interview over 8 jaar dementievriendelijk. OOO Wat NU?? Denk ik…… Snel zet ik het konijn met wat water in een kleine ruimte zodat als ik weer thuiskom het konijn weer kan vinden. Op weg naar Schagen in de auto bel ik een vriendin om te horen of zij iets op facebook heeft gelezen over een vermist konijn.

In Schagen aangekomen staat het camerateam al klaar om drie van de vier ambassadeurs dementievriendelijke gemeente te interviewen. Waarom zij dit belangrijk vinden en hun persoonlijke motivatie om zich zo in te zetten op dit onderwerp. Zie de link hieronder voor het hele filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=73gLS08P_EQ&feature=emb_logo

Na wat mooie beelden te hebben gemaakt en een intrigerend gesprek met de interviewer zelf over zijn dementerende schoonouders weer terug naar huis om te kijken hoe het met het konijntje is en de kinderen halen. Gelukkig was alles goed en het konijn kon gelijk terug naar zijn huis. Wat de kinderen eigenlijk wel een beetje jammer vonden.

Eind van de middag togen we naar Bergen, voor de skiles van Finn. Omdat we niet mogen kijken bij de les in verband met Corona. Gaan Michel, Evi en ik even een koffie to go drinken bij het dichtstbijzijnde restaurant. Dan nemen we even de weekendplannen door. Michel en Evi rijden door naar huis, ik loop in het bos en luister naar podcast de Stemming. Na een uurtje haal ik Finn op van de skibaan. Als Finn en ik thuis komen eten we lekker patat en is het opblijfavond voor Finn. Gezellig een spelletje doen en nog wat lekkers eten.

Zaterdag: Land van Fluwel
Ik stap na het ontbijt de auto in om te gaan werken dit is het laatste weekend dat het park open is.  en ik ben benieuwd hoeveel mensen erlangs gaan komen. Ik heb er in ieder geval veel zin in om heerlijk buiten te studderen en wat bollen te planten. Mooie mixen van verschillende tulpenbollen en hopen dat ze er zo mooi uit komen in april als ik in mijn hoofd bedacht heb.

Zondag: Lazy Sunday
Lekker een dagje in de tuin, even op bezoek bij Michels zus en daarna met z’n vieren naar het zwembad. Lekker lazy Sunday.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.