Kandidaten TK21

De week van.... wethouder Jelle Beemsterboer

Maandag 7 december
Na een gezellig Sinterklaasweekend zijn de kinderen weer ‘uitgestuiterd’. Als ik ’s morgens opsta vertrekt Renée naar haar werk. Ik eet met Jan, Yfke en Aukje, lees de krant en zorg er voor dat ze klaar voor school zijn. Ik breng Jan en Yfke naar School en Aukje naar het kinderdagverblijf. Terug in een leeg huis zet ik even koffie en start de computer voor mijn eerste overleg.

Op maandagochtend is altijd het vaste stafoverleg. Ik vergader met de teamleiders en per agenda onderwerp sluiten een of meerdere medewerkers aan om hun punt toe te lichten. Vandaag hebben we het onder andere over woningbouw in de stad Schagen, de Remmerdel, het nieuwe Glas, het bestemmingsplan voor de Lagedijk, het experience centre in Petten en arbeidsmigrantenhuisvesting op de lus. Verder gebruiken we de staf als voorbespreking op de agenda’s van de overleggen waar ik deze week aan zal sluiten.

De staf ronden we rond enen af, nog even tijd om wat telefoontjes te plegen. Voor mijn lunch wordt ik erg blij van de snert die we dit weekend van de stichting samen vrienden kochten. CDA Raadslid Co Wiskerke is vrijwilliger bij Samen Vrienden, zij zorgen voor extra voorzieningen voor de mensen bij Woonzorggroep Samen, zoals de rolstoelbussen. Over vrijwilligers gesproken, het is vandaag de nationale dag van de vrijwilliger. Met het campagneteam voor de Tweede Kamerverkiezingen hadden we besproken dat het leuk zou zijn hier op aan te haken. Ik neem een filmpje op om mensen op te roepen om hun ‘supervrijwilliger’ aan te melden op sociale media. We kiezen de beste redenen waarom iemand het verdient komende vrijdag om 5 slagroomtaarten uit te delen aan de supervrijwilligers in onze regio.

Na twee uur begint het online congres ‘nu bouwen aan morgen’ van Bouwend Nederland. Voor mij als wethouder Wonen belangrijk. Voorzitter Maxime Verhagen gaat onder andere in gesprek met minister Cora van Nieuwenhuizen en Kasja Ollongren over infrastructuur en woningbouw. Henri Bontenbal, ook kandidaat op de CDA lijst, gaat in gesprek met Berard Wientjes over duurzaamheid, lijkt me mooi om met Henri samen te mogen werken. Aan het eind wordt bekend gemaakt dat Bouwend Nederland het predicaat Koninklijk heeft ontvangen, dat is niet zomaar wat!

Zo rond half zes is het evenement afgelopen, Renée belt of ik al klaar ben met werken. Zij haalt op de terugweg de kinderen op en ik begin vast met ‘koken’. Althans op maandag is het voor ons vaak een drukke dag, dus koken we meestal in het weekend een dubbel portie dat we maandag opwarmen, dat ging snel dus. We eten samen en daarna speel ik met Jan een spelletje ‘Hotel’, dat we van Sinterklaas kregen. Jan heeft het competitieve van zijn vader.

Renée heeft vanavond haar eerste ukelele les en vertrekt rond zeven uur. Ik verwacht serenades dus klaag niet. Ik breng de kinderen naar bed en ga dan naar de logeerkamer waar ik een soort CDA studio heb gemaakt voor online bijeenkomsten. Ik ben uitgenodigd bij de eindejaarsvergadering van de Westfriese Bedrijvengroep. Gezellig en bovenal goed georganiseerd. We starten met een filmpje ‘Westfriesland first, Amsterdam second’. Met het zelfvertrouwen in de regio zit het goed. Aan het slot mogen ik en kandidaat Kamerlid voor de VVD Rudmer Heerema vertellen over waarom wij de regio willen vertegenwoordigen in de Tweede Kamer. Beiden onderstrepen we het belang van regionale kandidaten in de Kamer, andere regio’s doen dat zo goed, dat kunnen wij toch ook?

Na afloop nog even de computer aan om op te zoeken hoeveel woningbouwprojecten door het nieuwe Bijzonder Provinciaal Landschap van de provincie stop zijn gezet. Ik heb daar contact over gehad met Tweede Kamerlid Julius Terpstra, die een debat voert over de provinciale belemmeringen voor de woningmarkt. Dat is niet mals, maar om elf uur hou ik het voor gezien. Nog even t.v. kijken op de bank en straks naar bed.

Dinsdag 8 december
Om zeven uur wordt Aukje naast me wakker ‘papa broodje eten’. Renée heeft haar blijkbaar tussen ons in gelegd vannacht, ik slaap altijd als een blok. We gaan naar beneden, Renée gaat net de deur uit en Jan en Yfke zijn al wakker. We eten een broodje, kopje thee erbij, krantje. Mijn vaste eitje zit er vandaag niet in want de kippen leggen slecht, broodje kaas dus. Als de kinderen weer aangekleed zijn en naar school/het kinderdagverblijf gebracht zet ik koffie en start de computer op.

Op dinsdagochtend hebben we altijd vergadering van Burgemeester en Wethouders. We nemen besluiten over stukken die op de verschillende afdelingen zijn voorbereid en praten elkaar bij over lopende dossiers. We stellen een nieuwe bodemkaart vast die is aangepast op de PFAS eisen, een bestemmingsplan aan de Keins waar woningen op de plaats van schuren komen en een onderzoeksopzet voor lean. Ook besluiten we het bestemmingsplan Buitenvaert, voor 40 woningen in Schagerbrug voor te leggen aan de gemeenteraad.

Aan het eind van de ochtend heb ik een aantal telefoontjes te plegen en vertrek ik naar Schagen. Ik ga nog even bij slager Blaauwboer langs voor een broodje en praat daarna bij met de paar mensen die ik in het gemeentehuis kan vinden. Er is onenigheid ontstaan in een van de projecten, dat moet op directieniveau uitgesproken worden. Een overleg dat we toch fysiek hebben gepland vanwege de lading. Na afloop weer naar huis waar ik de stukken lees voor een vergadering later deze week. Er is een verzoek van Gedeputeerde Ilze Zaal om donderdagochtend over Pallas bij te praten. Even rondbellen wat er speelt, er komt morgen een brief aan van de minister over het verhogen van de lening, op een later moment komt er een besluit over publieke of private financiering. Ik leg de telefoon neer, Jan en Renée spelen een bordspelletje, ik mag nog meedoen.

Na het eten beantwoord ik mijn app-berichtjes en bel ik mensen terug die me eerder wilden bereiken die dag. Om half acht log ik in bij de bespreking met inwoners van Sint Maartensvlotbrug en Sint Maartenszee. We praten bij over het woningbouwplan en allerlei zaken in het dorp waar belangstelling voor is. De bespreking is vroeg klaar. Daarna heb ik tijd om mijn website www.jellebeemsterboer.nl bij te werken. Om half twaalf is het weer mooi geweest, t.v. nog even aan en straks naar bed.

Woensdag 9 december
Renée is vandaag vrij, dus ik sta wat rustiger op. De kippen hebben twee eitjes gelegd, precies genoeg voor mijn uitsmijtertje, kopje thee, krantje erbij en met z’n allen ontbijten, gezellig. Dan even douchen, aankleden en om negen uur de computer aan voor mijn eerste overleg. Eens in de zes weken praat ik bij met Marjan, de Burgemeester. Gewoon over hoe het gaat, over de gemeentelijke organisatie en nu ook over de verkiezingen en de inzet die dat gaat vragen, fijn dat de collega’s me daarin steunen. Een telefoontje over werkzaamheden waar een van de buren ernstige bedreigingen heeft geuit, vanmiddag start het werk weer, wij regelen dat er een boa aanwezig is en de politie klaarstaat. Blijkt later met een sisser af te lopen. Voor een bouwproject met sociale huurwoningen wordt er gebeld, Wooncompagnie zit vanmiddag bij de welstandcommissie, vorige keer hebben ze extra detaillering geaccepteerd, nog meer betekend dat het project verlies zal maken, dit gaat niet meer. Toevallig heb ik straks mijn 3 maandelijkse overleg met de welstand. We nemen dit punt mee.

In het overleg met de welstandcommissie gaat het over het nieuwe “spreekuur”, weten mensen voldoende dat dit een vrijblijvend advies is? Dat gaat goed en is steeds meer ingeburgerd geraakt sinds de invoering. De nieuwe omgevingswet zorgt er voor dat we de commissie anders moeten gaan vormgeven in 2021, dat bespreken we. Natuurlijk gaat het ook over het sociale huur project, dat lijkt opgelost te kunnen worden binnen budget. Na afloop is er even tijd om een tosti te maken.

Op woensdag hebben we altijd gesprek met de pers. Ik licht dit keer het besluit rond de woningbouw in Schagerbrug toe. Na afloop ga ik buiten een rondje wandelen. Ondertussen bel ik met een onderneemster uit Callantsoog die te snel groeit voor haar locatie en gaat verkassen naar een groter pand, leuk gesprek.

Namens de Vereniging Nederlandse Gemeenten, VNG, ben ik vertegenwoordiger bij de route 35. Het plan dat er voor moet zorgen dat de gemeenten, provincies en waterschappen samen de afspraken van het klimaatakkoord halen, zonder dat er ingrijpen van het rijk nodig is. We hebben met alle 35 regio’s gesprekken ingepland om na te gaan of alles op schema ligt. We hebben een gesprek met de regio Drenthe en later op de middag met Goeree Overflakkee. Daartussen heb ik een gesprek met de Rabobank in West-Friesland over de verkiezingen. Hoe kan ik het bedrijfsleven in onze regio zo goed mogelijk vertegenwoordigen in de Tweede Kamer? Nuttig dit soort gesprekken.

Aan het eind van de dag nog twee mensen die ik even terug moet bellen. Via Whatsapp contact met Julius Terpstra, onze woordvoerder wonen in de Tweede Kamer, hij is bezig met een motie over de provinciale belemmeringen voor woningbouw, goed om even af te stemmen. Dan lekker onderuit op de bank met de kinderen t.v. kijken. Renée heeft gekookt en we eten samen. Na het eten nog even opruimen en met de kinderen spelen. Om half acht ga ik naar mijn thuiswerkplek in de logeerkamer. Daar log ik in bij het CDA Haarlemmermeer. We willen een mooie campagne in die gemeente gaan opzetten waarover raadslid Pauline Maat de leiding heeft. Goede energie in het gesprek, hier wordt ik blij van!

Na afloop van het gesprek in Haarlemmermeer sluit ik aan bij de fractievergadering van het CDA in Schagen, die al begonnen is. De fractie bespreekt de raadsvergadering van komende week voor. Het CDA heeft als fractie met 10 leden en een aantal actieve leden die aansluiten altijd lekker dynamische overleggen. Ook Rowan Hartman, ons nieuwe lid uit de regio is aangesloten zie ik, leuk! Mijn inbreng in de fractie is vaak beperkt, als wethouder blijf ik toch wat op de achtergrond, ik beantwoord soms vragen en geef mijn vaste update van lopende dossiers. Zo rond elf uur ronden we af en ga ik nog even op de bank en dan naar bed.

Donderdag 10 december
Ik had deze week uitgekozen voor ‘de week van’ omdat we zaterdag het CDA congres hebben staan, maar dat blijkt vandaag allemaal anders te lopen. Renée werkt op donderdag, dus ik eet met de kinderen en breng ze naar school, opschieten vandaag want mijn eerste overleg is om half negen, dus ik breng eerst Aukje naar het kinderdagverblijf en dan Jan en Yfke naar school (die half 9 begint), net op tijd log ik in bij ons overleg. Met gedeputeerde economie Ilze Zaal en Marjan van Kampen praten we bij over de brief die de minister over Pallas verzonden heeft. We zitten op een lijn. De brief biedt vooral kansen voor Pallas en geeft de urgentie van medische isotopen goed aan. We hopen wel dat dit kabinet voor de verkiezingen nog een besluit zal nemen over eventuele overheidsinvesteringen of garanties voor private investeerders. We besluiten samen een brief aan de minister te sturen om het belang van Pallas voor de regionale economie en de leveringszekerheid van bestralingsmedicijnen te benadrukken.

Om negen uur een overleg met wethouder Joke Kruit en ambtenaren van de twee afdelingen over een mooie kans voor Schagen. We spreken volgende week een ondernemer met een mooi sport/recreatieplan en stemmen alvast af hoe we er in zitten. Na het overleg bel ik in bij radio Noordkop Centraal om mijn reactie te geven op de Pallas brief van de minister. Vervolgens heb ik een overleg van mijn VNG bestuur Ruimte Wonen en Mobiliteit. De vergadering gaat onder andere over de VNG inbreng voor de kabinetsformatie, asbest, stikstof, het waarborgfonds voor sociale woningbouw en de huisvesting van statushouders. Altijd interessant dit overleg en goed om vrij vroeg bij besluitvorming betrokken te kunnen zijn, daar steek ik voor Schagen weer kansen van op.

Tussen de middag maak ik een tosti en wandel ik een rondje. Die middag nog twee overleggen in de agenda, met het Makado over de bouw, die in januari echt gaat starten en met Wooncompagnie over tal van verschillende zaken. Van bouwplannen tot toewijzing van woningen. Aan het eind van de middag loop ik naar het kinderdagverblijf om Aukje op te halen. Na het eten gaat Renée op donderdagavond altijd werken, nog even spelen samen en dan breng ik ze naar bed.

Als de kinderen slapen log ik in voor een overleg met een aantal ervaren mensen die me adviseren over mijn verkiezingscampagne voor de regio. Ik krijg heel veel energie van dit gesprek, maar verklap er hier niets over. Om 21.00 heb ik een overleg staan met de CDA bestuursleden en een aantal Tweede Kamer kandidaten uit Noord-Holland. Na het inloggen is iedereen in een soort algemene staat van verwarring over het bericht dat net naar buiten is gekomen. Hugo de Jonge heeft net aangekondigd te stoppen als lijsttrekker en zich volledig op zijn coronataken te storten. We hebben begrip voor zijn keuze, maar balen er ook van, wat een rollercoaster deze verkiezingsvoorbereiding. Hugo zou meer waardering verdienen voor al zijn werk is mijn afdronk. De Whatsapp staat roodgloeiend, lukt me niet om op iedereen te reageren. Ik stuur Wopke Hoekstra een berichtje waarin ik mijn hoop uitspreek dat hij het lijsttrekkerschap nu wel wil overwegen als de partij een beroep op hem zou doen. Ik zal wel niet de enige zijn die dat vraagt.

Laten we het overleg doorgaan? Toch maar wel, want we krijgen deze groep niet snel meer bij elkaar. Moet wel binnen een half uur, want alle Tweede Kamer kandidaten worden via de Whatsapp bij een digitaal overleg geroepen. Provinciaal campagneleider Diana Dekker licht toe hoe de provincie de kandidaten steunt, erg mooi. We hebben er ondanks het nieuws zojuist zin in met z’n allen. Het overleg met de Tweede Kamer kandidaten is wel even prettig, goed om elkaar te spreken na dit nieuws. Na afloop praten we nog even digitaal bij met een paar CDA vrienden en volgen we het nieuws. Vreemde avond.

Vrijdag 11 december
Ik lig wat langer in mijn bed, want het was gisteravond laat. Wopke heeft nog gereageerd op mijn berichtje ook, niet inhoudelijk, maar een bedankje en begrip voor mijn verzoek, toch fijn. Rond acht uur beneden, Renée brengt Jan en Yfke vandaag naar school. Ik probeer de vrijdagen vrij te houden om e-mails te beantwoorden en dingen voor te bereiden, maar dat lukt vandaag niet. ’s Morgens bellen met Siem Jan Schenk van het Hoogheemraadschap over een sloot bij een bouwplan waar ambtelijk verschil van inzicht is. Wat zijn waterschap bestuurders toch altijd heerlijk praktisch ingesteld, snel schakelen, top! Vanaf half elf heb ik een overleg met de klankbordgroep voor de Energy & Health Campus. De campus begint steeds meer vorm te krijgen. TNO deelt mee dat de bouw van het zonnepanelen laboratorium bijna klaar is, ik ben er trots op dat het gelukt is om die in Petten te houden.

Tussen de middag is er een overleg ingepland met de gemeentesecretaris, die me bijpraat over de plannen voor de reorganisatie van de gemeentelijke organisatie, best een zware dobber voor mijn afdeling. Ik moet dat even op me in laten werken de komende dagen. Daarna is er tijd om samen met Renée en Aukje een broodje te eten. Aukje kletst de oren van ons hoofd, erg gezellig. Renée gaat als Jan en Yfke uit school zijn een weekend naar mijn schoonouders met de kinderen. Ik blijf toch maar thuis, ondanks dat het CDA congres niet doorgaat is het teveel schuiven om toch mee te gaan.

Vrijdagmiddag is de hele middag bezet door het Leader overleg in de regio. Daar sluit ik namens Schagen aan bij een groep die voor de Kop van Noord-Holland besluiten neemt over Europese subsidies voor plattelandsontwikkeling. Via een keuzemodel beslissen we over zeven projecten waar projectplannen voor zijn ingediend. Tussendoor gonst het in de Whatsapp en de media dat de partij een beroep op Wopke doet om lijsttrekker te worden, op Twitter lees ik dat RTL nieuws vanavond een aankondiging verwacht.

Na de vergadering bel ik Restaurant Ruig voor een eenpersoons afhaaldiner, man wat heerlijk! Ik schuif na het eten weer achter mijn laptop om wat bij te werken maar ben vooral afgeleid door de sociale media en app’s. Om negen uur kondigt Wopke Hoekstra aan dat hij toch lijsttrekker wil worden van het CDA. Ik ben heel blij met het bericht. Als het aan mij lag was Wopke in juni gewoon gekozen, maar goed het is anders gelopen. Na de aankondiging breken alle Whatsappgroepen los, zelfs degenen die niets met het CDA te maken hebben. Dit kan wel eens een gamechanger voor de verkiezingen zijn.

’s Avonds heb ik afgesproken met Sjors, een van mijn beste vrienden. Hij komt om negen uur binnen, dus valt met zijn neus in de boter qua CDA nieuws. Wopke en Pieter Omtzigt staan op t.v. te vertellen dat Wopke lijsttrekker wordt. Gelukkig heeft Sjors begrip dat ik even afgeleid ben en kan ik na een tijdje mijn telefoon op stil wegleggen. Zo, nu eerst even een lekker biertje drinken en bijpraten.

Zaterdag 12 december
Zonder onze kleine wekkertjes in huis slaap ik asociaal lang uit. Tegen tienen kom ik er pas uit. Ik wandel naar Fabian, die aan huis eieren verkoopt, want onze kippen blijven niet al te productief. Thuis lekker een uitsmijtertje gemaakt, kopje thee, krantje, heerlijk ontspannen ochtend.

In alle hectiek van de afgelopen dagen ben ik de vrijwilligersactie vergeten gister. Op facebook en Instagram zijn veel reacties gekomen van mensen die vrijwilligers voordragen voor een taart. In totaal 13 mensen zijn door verschillende mensen voorgedragen, sommigen meerdere keren. Prachtige verhalen, ik kan niet kiezen besluit ik al vrij snel. We gaan de komende dagen gewoon 13 taarten langsbrengen. Ik schrijf een bericht voor mijn website en de sociale media en rij naar de bakker voor taart en koop ansichtkaarten om een leuk berichtje voor de vrijwilligers te schrijven. In de auto op pad naar ’t Zand. Cock Tuin en Jan Bierhaalder zijn verrast en reageren heel leuk op de slagroomtaart die ik ze aan de deur kom brengen. Thuis breng ik ook nog een taart naar Grada Wit, die bijna mijn buurvrouw is en ook erg enthousiast reageert. Ze vertelt me dat ze naast al haar vrijwilligerswerk ook de mantelzorg doet voor de overburen die beiden ouder dan 90 zijn. Wat een toppers zijn dit toch, stille krachten die zoveel voor mensen betekenen. Ik word daar erg blij van.

Om vier uur hebben we afgesproken in een online gesprek met mijn campagneteam om bij te praten over de ontwikkelingen in de partij. Het overleg is wat chaotisch, want iedereen wil ook de persconferentie van Wopke Hoekstra die om kwart over vier is gepland zien. Met een aantal mensen praten we toch even bij. Mooie speech van Wopke, presidentieel.

Na afloop blijf ik achter de computer zitten. We hebben nog snert en een loempia in de vriezer liggen, die warm ik op. Vanavond de hele avond dingen wegwerken die zijn blijven liggen. Ik heb nog een column te schrijven, een opiniestuk over de agrarische sector in de pen en moet nodig mijn nieuwsbrief weer eens schrijven. Veel werk verzet, dat ruimt op. Tegen een uur ’s avonds sluit ik de computer af, dan is ook het verhaal dat u nu leest bijgewerkt. Morgen weer een dag.

Zondag 13 december
Geen wekker, rustig geslapen, eitje bakken, kopje thee, heerlijk. ’s Morgens even op de roeimachine, mijn wekelijkse sportmoment waarmee ik een beetje ‘in shape’ probeer te blijven. Daarna in bad, rustige ochtend.

Beneden even koffie zetten. Ik zie de peiling van Maurice de Hond voorbij komen; CDA +2, wow, dat belooft nog een mooie stijging, want hier zit nog niet het hele ‘Wopke effect’ in. Ik start rond half elf de computer. Rust in huis, dus ik kan even lekker wat wegwerken. Als ik door de week niet aan alle e-mails ben toegekomen werk ik op zondag alles weg. Deze week is het zoals meestal, alle e-mails moeten nog beantwoord worden. Om twee uur ben ik te gast bij een opname van de nieuwe podcast wijindepolder van Jurgen Raymann en Benito Doelwijt.

De podcast wordt opgenomen bij Pand RAAK in Schagen. Benito komt uit Schagerbrug en wilde de podcast graag in zijn eigen gemeente starten. Er komen verschillende ondernemers aan het woord, over corona en ondernemerschap. Ook worden er de Raak business awards uitgenodigd. Ik wordt geïnterviewd over ondernemen in Schagen en onze manier om in te spelen op de innovaties die ondernemers vinden in deze tijd. Erg leuk dat we met de podcast toch een manier hebben kunnen vinden om het ondernemerschap in deze tijd te kunnen vieren. De podcast is terug te zien en luisteren via www.wijindepolder.nl.

Rond vijf uur ben ik thuis. Renée is er weer met de kinderen. Aukje staat al klaar met haar armen wijd, ‘papa is thuis!’. Heel fijn. Even knuffelen met Renée en de kinderen en samen spelen. Na het eten doe ik de kinderen in bad, Jan mag uit zijn boekje lezen en dan gaan ze naar bed. Ik ga beneden nog achter de computer zitten om de mails weg te werken. Rénee gaat rond tien uur naar bed, welterusten. Ze weet dat ik meestal nog wel blijf zitten op zondag. Ik beantwoord mijn e-mails en bereid mijn vergaderingen voor de komende week voor. Vooral de B&W stukken lezen vraagt vaak aandacht. Rond een uur ’s nachts kan de laptop dicht. De nieuwe week begint weer met een schone lei.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.