Peter Huits

Over Peter: Ik ben geboren op 14 november 1947 in de bosrijke Achterhoek op zo’n 10 kilometer van onze oostgrens en woon nu op 10 kilometer van de westkust. Ik ben ruim 35 jaar getrouwd met Mariosé Blommaart uit Tuitjenhorn. Daar wonen wij ook. Wij hebben 5 kinderen: onze oudste, Haitse, werkt bij de politie, Nino heeft een ICT-bedrijf aan de Zuidas, Pieter (geschiedenis) en Anders (scheikunde) hebben vorig jaar hun studie afgerond. Ze wonen nu nog thuis. Lieske doet promotie-onderzoek aan de Universiteit van Cambridge.

Achtergrond: Na mijn opleiding voor onderwijzer kwam ik al gauw in Warmenhuizen terecht, waar ik met veel plezier en voldoening tot 1984 heb gewerkt aan de Vincentiusschool. Na nog 10 jaar in het voortgezet onderwijs ben ik gaan werken voor de provincie Noord-Holland. De werkvelden ontgrondingen en grondwater boden een veelheid aan boeiende aspecten als ruimtelijke ordening, natuurontwikkeling, waterberging en duurzame energie, maar ook beroepsprocedures bij de Raad van State, beleidsontwikkeling en politieke keuzes. Ik heb mogen meewerken aan enkele grote en politiek gevoelige projecten als Agriport, diverse grote projecten voor energieopslag, gasopslag Bergen en De Kerf bij Schoorl. Intussen kon ik ook mijn doctoraal sociale geografie afronden. Voor mijn doctoraalscriptie heb ik onderzoek gedaan naar het woonklimaat in De Kop van Noord-Holland. Ik heb daarin aangetoond dat de Kop van Noord-Holland helemaal niet vergrijst omdat jongeren liever in een grote stad wonen. De afname van het inwonertal in de periode 1985 – 1995 kwam op het conto van Den Helder. Dorpen als Anna Paulowna, Winkel, Warmenhuizen en Tuitjenhorn groeiden juist, als er maar gebouwd mocht worden.

Mooiste plekje gemeente Schagen De Westfriese Zeedijk tussen Krabbendam en Sint Maarten. Links het strak ingerichte land van De Zijpe, rechts het oude land met de terpen van Eenigenburg en de wielen die herinneren aan de eeuwenlange strijd die onze voorouders hebben gevoerd tegen de zee. En in de verte de kerktorens van Schagen die trots vertellen dat zij die strijd uiteindelijk gewonnen hebben.

Motivatie: Sinds maart 2013 ben ik met pensioen. Maar het onderwijs zit in mijn bloed. Dat laat me niet los, ook al omdat Mariosé directeur op de Sint Barbaraschool in Tuitjenhorn is. Ik ben blij dat ik daar een aantal kinderen kan helpen hun rekenvaardigheid verder te ontwikkelen. Binnen het normale programma is er voor dergelijke zaken vaak geen ruimte en geld. En af en toe mag ik nog een dag of wat voor de klas om een zieke leerkracht te vervangen.

Mariosé en ik gaan regelmatig voor in een woord- en communiedienst in de parochiekerk van Tuitjenhorn. Dat betekent samen nadenken over de boodschap van het evangelie, ontdekken wat je daarin inspireert en helpt bij de keuzes die je in je leven maakt.

Ik heb zowel de jeugd van Vios als die van Hollandia-T mogen trainen en daarvoor ook het KNVB-diploma Oefenmeester 3 behaald. Bewegen is belangrijk, zeker als je wat ouder wordt. Ik ga graag een rondje op de racefiets of de mountainbike. Nu ik met pensioen ben kan ik daarvoor de dagen met mooi weer uitzoeken. Wandelen en joggen doe ik ook. Momenteel wandel ik onder andere in etappes de Westfriese Ommeringdijk.

Als ik dan weer thuis ben, een beetje moe, vind ik het heerlijk om een goed boek te lezen. Ik luister graag naar muziek en koken doe ik ook met plezier.

Het evangelie leert dat iedereen zijn talenten zo goed mogelijk moet gebruiken, maar ook en vooral dat je mensen die daarin minder succes hebben niet aan hun lot over laat. De keuze voor het CDA heb ik gemaakt vanwege de betrokkenheid bij de zwakkeren in de samenleving en het besef van verantwoordelijkheid voor de wereld van onze kinderen. Ik ben voorzitter geweest van de Afdeling Harenkarspel en heb bij een eerdere verkiezing van provinciale staten het CDA-programma geschreven. Ik ben al raadslid geweest in de periode 2013 – 2018.

Waarom CDA-Schagen: De afgelopen raadsperioden waren het vooral de fusie, bezuinigingen en de zorg waar we onze aandacht op gericht hebben. Eerst mensen dan pas stenen en asfalt. Ik ben er dan ook trots op dat we voorzieningen als bibliotheken en zwembaden in stand hebben kunnen houden. Ook hebben we het mogelijk gemaakt dat ieder kind de kans krijgt om te ontdekken wat het leuk vindt en waar het goed in is, ook als er thuis geen geld is voor een sportvereniging of een muziekschool.

Voor de komende periode hoop ik bij te kunnen dragen aan het vergroten van de draagkracht voor scholen, verenigingen en winkelvoorzieningen en de sociale cohesie. Daarvoor moet er gebouwd kunnen worden. Niet iedereen wil in Alkmaar-Noord, Heerhugowaard of nog verder weg wonen, maar iemand die begin 20 is en het ouderlijk huis uit wil, gaat niet tot zijn dertigste wachten op een woning in het eigen dorp. Daardoor raak je juist de mensen die een belangrijk aandeel hebben in de vitaliteit van een dorp kwijt. Dankzij CDA-wethouder Jelle Beemsterboer is een flink aantal bouwprojecten in gang gezet en gerealiseerd. Bovendien hebben wij hier de aannemers en bouwvakkers die die huizen kunnen bouwen.

Verder moeten we het openbaar gebied en met name fiets- en voetpaden aanpakken. Veilige fietsroutes voor schoolgaande kinderen krijgen daarbij extra aandacht.

Levensmotto: Genieten en laten genieten

Contact:

Telefoon: 0612100239

Email: [email protected]

Ik heb ook een persoonlijke flyer gemaakt. Interesse? Klikt u dan hier

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.