Get out to vote!

Get out to vote! 

Het CDA is een partij die al lang bestaat, maar het blijft belangrijk om te benadrukken waar we voor staan. Het CDA is een partij die gelooft dat mensen het samen moeten doen. Je kunt niet met al je problemen naar de overheid, en je kunt ze al helemaal niet allemaal zelf oplossen. Mensen komen het beste tot hun recht in relatie tot andere mensen. Die ‘samenleving’ willen wij mogelijk maken! Heel concreet door ontmoetingsplekken te faciliteren of zorg goed te regelen. Wij laten de andere nooit vallen.

Het CDA is een christendemocratische partij. Dat betekent niet dat wij door de dag heen bij alles wat we doen God aanroepen om ons te helpen. Nee, het is een op vier pijlers gebaseerde wijze van politiek bedrijven. Bij de oprichting van de partij is dat vastgelegd in vier pijlers. Misschien met wat ouderwetse woorden, maar ze zijn nog steeds de basis voor het politieke werk van het CDA. Anders dan bijvoorbeeld het liberaal gedachtegoed (met het individu voorop) zijn wij ervan overtuigd dat mensen in onderlinge verbondenheid met elkaar tot grootse daden komen. Vanuit onze vier pijlers kijken wij naar de provincie en op basis van die uitgangspunten werken we samen met onze collega’s in andere gemeenten, de waterschappen en het Rijk.

De vier pijlers waar het CDA voor staat zijn:

Solidariteit

Iedereen doet mee. Wij sluiten niemand uit. Ieder mens is uniek en draagt op zijn eigen manier bij aan onze samenleving. Normen en waarden en de bescherming van die vrijheid horen hierbij.

Gespreide verantwoordelijkheid

Niet het individu, maar de mens in onderlinge verbondenheid met anderen kan zaken tot een oplossing brengen. De overheid (gemeente) kan dan een stapje terugdoen. Zie wat ons verenigingsleven met een beetje stimulans voor elkaar bokst! Wij erkennen de waarde van maatschappelijk initiatief. De overheid doet wat zij moet doen en de inwoner haar deel. Samen dragen we zorg voor onze gemeenschap.

Publieke gerechtigheid

De overheid handelt rechtvaardig en voorspelbaar. Zij doet dat op basis van normen en begrenst wat over en weer acceptabel is. Met veiligheid van onze inwoners wordt niet gemarchandeerd. Bij publieke gerechtigheid hoort ook de bescherming van mensen die die bescherming het meest nodig hebben. 

Rentmeesterschap

Okay, een wat ongebruikelijk, misschien stoffige term, maar actueler dan ooit! Wij beseffen dat generaties met elkaar in verbinding staan en dat we de wereld beter moeten achterlaten voor de generaties die na ons komen. Besluiten van nu hebben invloed hebben op de dag van morgen. Daarom handelen we bedachtzaam en gaan we niet op de golven van de dag of krantenkoppen mee. Rentmeesterschap gaat duurzaamheid, maar ook over financiën en cultuur.

 

Foto © Leonard Walpot

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.