12 november 2019

Deelname congres

Pieta van Egmond, Bep Hansen, Henk Pel en ondergetekende zijn afgelopen zaterdag naar het CDA-congres in Utrecht geweest. Helaas kon Ad Corten er wegens ziekte niet bij zijn. Ik wil graag met u delen wat wij deze dag hebben meegemaakt.  Allereerst is het fijn om samen wat te ondernemen vooral als dat gaat over iets wat je na aan het hart ligt: het CDA en de politiek. Het was druk in het congrescentrum. Maar al gauw waren wij in de grote zaal waar de gebruikelijke vergaderzaken worden afgehandeld. Bijzonder was het afscheid van een aantal CDA-prominenten uit het verleden zoals Elco Brinkman, Wim van der Kamp en Sybrand Buma. Lovende speeches en allemaal een zilveren CDA speld. Wat ons opviel was dat er heel veel jonge mensen waren op het congres. Er wordt wel eens gezegd dat het CDA een partij is voor oudere mensen, nou daar was weinig van de merken; er was heel veel jeugd, ambitieus en vol plannen voor de toekomst!

Belangrijk was het nieuwe discussiestuk van het CDA genaamd ‘Zij aan Zij’. Daarin wordt een voorzet gegeven voor de nieuwe koers van het CDA  voor de verkiezingen in 2021. Wij komen daar in onze ledenvergadering zeker nog over te spreken, maar het gaat over de herwaardering van de krachten in onze samenleving. Niet de markt, niet de overheid, maar wij samen geven onze samenleving vorm en bepalen de richting van ons land. Natuurlijk merkten wij ook dat het, in verband met de stikstofcrisis, heel veel over de boeren ging en dat is ook terecht want de boeren horen bij ons als CDA, maar de landelijke politiek gaat over veel meer: het welzijn van ons allemaal in een turbulente en snel veranderende wereld. Pieter Heerma had daar een prachtige speech over die de moeite van het nalezen waard is, ook daar weer: wij zijn een partij van samen doen, familiewaarden en verantwoordelijkheid nemen voor anderen. De zelfredzaamheid van mensen heeft zijn grenzen, wij moeten het samen doen!

Wat hebben wij verder gedaan? Wij hebben meegedaan aan verschillende werkgroepjes. Daar zaten wij dan als gepensioneerde ‘jonge’ ouderen met een aantal jonge mannen en vrouwen aan tafel te discussiëren over de toekomst van het onderwijs en over de problematiek van de losse werkverbanden, de zzp’ers en over de pensioenen. Best leuk om zo weer mee te kunnen doen; wij waanden ons in vroegere tijden! Wij hebben een discussiebijeenkomst bezocht waar de minister van Defensie Ank Bijveld met Jaap de Hoop Scheffer, de vroegere secretaris-generaal van de NAVO, een voordracht hield waarna er vragen gesteld konden worden. Heel interessant was het om na afloop met Ank Bijleveld, onder een broodje met koffie, apart te kunnen spreken over haar verdediging in de tweede kamer van de gevolgen van de Nederlandse bombardementen in Syrië. Uiteindelijk moesten er natuurlijk ook   foto’s gemaakt worden. Je komt niet iedere dag Wopke Hoekstra tegen en als je hem dan ziet dan wil je met hem op de foto, hoewel hij er bijna niet op past zo lang is hij.

Wij hebben alles met elkaar een hele goede dag gehad in Utrecht. Veel geleerd, veel gezien waarbij opviel dat het CDA een bloeiende en levendige partij is met mensen van allerlei soort en leeftijd die hart hebben voor de zaak en die met zijn allen ‘zij aan zij’ willen werken aan de toekomst van ons mooie Nederland. Dat gebeurt niet alleen op landelijke en provinciaal niveau, maar dat begint bij de basis bij de gemeente en in de plaatselijke gemeenschap. Het is de moeite waard om CDA’er  te zijn en ik hoop dan ook dat wij samen in Uitgeest een mooie afdeling kunnen blijven vormen. Als laatste dan nog aandacht voor de ledenwerfactie. Het zou mooi zijn als er extra, liefst jonge, leden bij komen. Wilt u meedoen? Veel succes daarmee!

Kees Hansen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.