06 maart 2022

Politiek café bij CDA coryfee Elly Cornelisse

Op initiatief van CDA coryfee Elly Cornelisse was er zaterdag 5 maart een politiek café met een groep Uitgeester jongeren waarbij de lijsttrekkers Jack Zwarthoed en Judie Kloosterman aanwezig waren. Ook CDA leden Ad Corten  en Wim Rodenburg  dronken een biertje mee. De deelnemers, waaronder Cindy en Dick A. (geen achternaam, iedereen kent ons in Uitgeest) hadden  van tevoren een aantal vragen en stellingen ontvangen, die tijdens het gesprek aan de orde kwamen.

Daarnaast gaf Ad een toelichting bij het vluchtelingen- en migranten vraagstuk en wat dit betekent voor Uitgeest. Wim was vooral benieuwd hoe de jongeren denken over de woningbouwplannen en jongerenhuisvesting in onze gemeente.

Het werd een levendige discussie, met name voor wat betreft de jongeren-huisvestingsproblematiek.

 

“Wat doet de Uitgeester politiek nou echt aan het  jongeren-huisvestingsprobleem? Niets toch. Mooie praatjes maar geen enkele betaalbare woning voor jongeren. Die paar kleine appartementjes op de bieblocatie kosten meer dan 3 en halve ton! Hoe kan ik dat in hemelsnaam in mijn eentje betalen? Dus moet ik  het dorp uit, of bij een boer achter een caravan neerzetten. Maar ja, dat wil je ook niet tot je veertigste. “

“Er zijn toch ook mogelijkheden om goedkopere woningen te bouwen. Kijk eens om je heen! In Akersloot, Heerhugowaard en zelfs het dure Heiloo worden wel betaalbare woningen gebouwd voor jongeren. Dat moet in Uitgeest toch ook kunnen.”

“Als ze ons als jongeren in Uitgeest willen houden, moeten ze er wel wat aan doen. En het duurt allemaal zo vreselijk lang ook”

 

Judie Kloosterman haalde nog even aan wat er speelt bij jonge gezinnen die in de Kleis en Waldijk wonen: Gevaarlijke verkeerssituaties bij scholen bijvoorbeeld, te weinig ondergrondse afvalpunten. Parkeerproblematiek. Te weinig aandacht voor de jongste wijken in Uitgeest vanuit de politiek. Kortom; werk aan de winkel!

 

We wisten het al een beetje natuurlijk, maar wel goed om weer eens met je neus op de feiten gedrukt te worden. Door jonge Uitgeesters  die mee willen denken en doen.  Daar gaan we als CDA zeker iets mee doen. En het politiek café houden we er ook in trouwens!

 

Het CDA wil na het verkiezings tumult samen met de andere partijen de Jeugd- en Jongeren Raad weer nieuw leven in blazen, en de jongeren in Uitgeest mee laten praten, mee laten doen en mee laten beslissen.

 

“. . . samen kom je verder “

 

Op de foto: Uitgeester jongeren in gesprek met CDA lijsttrekkers.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.