02 april 2019

Kinderburgemeester gegijzeld

Groen Links sympathisant mevrouw Petra Goesten sprak namens het bestuur en/of de stuurgroep van de stichting “Vreedzaam” en tevens namens de gehele “vreedzame” ICBO school “Duet”, haar veto uit over het initiatiefvoorstel voor een kinderburgemeester in Uithoorn.
Dit voorstel kwam in haar ogen te snel, nog niet alle 11 scholen in Uithoorn waren vreedzaam, het pilotjaar had te weinig ambitie en ja, er moesten eerst vreedzame raden zijn opgericht van waaruit een kinderburgemeester gekozen of geloot kon worden. Bovendien had oud-burgemeester Oudshoorn-Tinga (ex-PvdA) in november 2017 al gezegd dat alle scholen in Uithoorn eerst “vreedzaam” moesten worden, voordat er überhaupt een kinderburgemeester mocht komen.
Nu 2 jaar later is dat nog steeds niet gelukt, er zijn nog maar drie vreedzame scholen en slechts 2 vreedzame wijken, het “Duet” en de stuurgroep Vreedzaam ontnemen echter door hun veto alle kinderen van Uithoorn en met name die van de andere 8 scholen daarmee het plezier, de kans en de mogelijkheid om “kinderburgemeester” te worden en om zelfs maar mee te doen aan de race hiervoor.

Goesten werd in haar veto bijgestaan door DUS! wethouder Zijlstra (van oorsprong eveneens Groen Links) die uiteraard ook van mening was dat dit weliswaar goed doortimmerde initiatiefvoorstel van de oppositie toch echt geen recht deed aan het moeizame werk dat was verricht om te komen tot een vreedzame wijk. Zijlstra: “CDA en GU moesten zich goed realiseren dat dit toch vooral een proces van lange adem was”.
De initiatiefnemers: CDA en GU begrepen al dit tegen-gestribbel niet zo goed, onduidelijk bleef ook waarom in 30 steden een kinderburgemeester prima naast een vreedzame wijk kon bestaan en waarom dit in Uithoorn niet mocht. Al eerder hebben de initiatiefnemers tot twee keer toe de hand uitgestoken naar Goesten om toch vooral mee te werken aan een gezamenlijk gedragen kinderburgemeester maar zij weigerde telkens hier op in te gaan.

Oorspronkelijk vond de raad het een sympathiek voorstel, maar te zwaar en te ambitieus, (DUS! en VVD). In de commissievergadering van 16 maart waarin het initiatief-voorstel werd besproken werd nadrukkelijk gevraagd om een light versie van de kinderburgemeester. Waardoor de initiatiefnemers met een memorie van toelichting kwamen waarin dit voor het pilotjaar werd gewaarborgd met een evaluatie achteraf.
Tijdens de raadsvergadering van 28 maart bleek uiteindelijk al in de informatieronde dat de coalitie (DUS!, GB en VVD) de geledingen sloot en met haar 2/3 meerderheid de kinderen van Uithoorn (voorlopig nog) geen kinderburgemeester gunt.

Heel spijtig want in oktober 2019 is het nationale kinderburgemeester-congres in de gemeente Stichtse Vecht, waarbij Uithoorn graag had willen deelnemen om voor haar 200 jarig bestaan het volgende congres te kunnen organiseren, maar ja, dan moet je natuurlijk wel een kinderburgemeester hebben.

Uiteindelijk besloten CDA en Groen Uithoorn het initiatiefvoorstel maar terug te trekken om zo in ieder geval de toekomstige mogelijkheid van een kinderburgemeester voor Uithoorn open te houden.
Zij riepen alle partijen hierbij op zich serieus in te spannen voor het komen tot een breed gedragen voorstel, want zeg nu zelf, een kinderburgemeester; dat wilt u toch ook?

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.