20 november 2014

Het Laatste Nieuws van CDA Velsen

Uitnodiging ledenbijeenkomst   
Graag nodigen wij u uit voor onze ledenbijeenkomst op dinsdag 9 december a.s. in Oma’s Kamer te Driehuis, aanvang om 20 uur, inloop v.a. 19.30 uur. Mogen wij op uw komst rekenen?

Met deze bijeenkomst hebben we een politiek café voor ogen. Wij willen u, als lid, namelijk graag betrekken bij de politieke thema’s die in de gemeente Velsen spelen. De nadruk komt deze keer te liggen op het jongerenbeleid van de gemeente Velsen. Jacqueline Staats (fractielid) en Michaelle Lubbers (bestuurslid) krijgen spreektijd om hun ambitie met u te delen. Zie ook hun bijdragen in deze NieuwsFlits. Ook onze wethouder, Robert te Beest, gaat met u in gesprek over een aantal beleidsvelden: kunst, cultuur en de ‘zachte landing’ van de decentralisaties in de zorg.

-----------------------------------------------------------------------------------

Van uw voorzitter

Inmiddels is het bijna 2015 en maakt de politiek zich op voor de verkiezingen van de Provinciale Staten en Waterschappen op 18 maart. Twee van onze leden staan op de verkiezingslijsten: Marlies de Vries staat nr. 3 op de lijst van het Waterschap Rijnland en ikzelf sta op nr. 23 van de lijst van de Provincie NH. Tijdens de nog te plannen ledenvergadering in maart 2015 vertelt Marlies u over de activiteiten van het Waterschap, haar rol daarin als huidig lid van het algemeen bestuur en haar ambitie voor de toekomst.

Mijn politieke ambitie komt voort uit mijn deelname aan de CDA Talent Academie 2014 – 2015. De reden om voor deze opleiding te kiezen was voor mij tweeërlei. Ten eerste wil ik mij verdiepen in het CDA-gedachtegoed en hoe je deze kunt doorvertalen naar de politieke praktijk en ten tweede dwingt het mij na te denken over een eventuele toekomst als volksvertegenwoordiger. Toen Marc Haverkamp, beleidsmedewerker van het CDA NH, mij half september polste of ik interesse had in het lijstduwerschap voor de provinciale verkiezingen, realiseerde ik me dat wie A zegt, ook B moet zeggen…

Ik ontmoet u graag tijdens onze ledenbijeenkomst op 9 december a.s.!

Met CDA groet,

Mieke de Jong
06-23993429
[email protected] 

------------------------------------------------------------------------------------

Onze jeugd in 2014
Door: Jacqueline Staats (fractielid)

De Jeugd van 2014 houdt zich met hele andere zaken bezig dan de jeugd van, laat ik zeggen, 1970. Met name via social media laten zij zich uit over diverse zaken, waarbij social media zo belangrijk is dat er nauwelijks meer jongeren zonder smartphone te vinden zijn. Zo’n smartphone heeft zo zijn voordelen, zeker op het gebied van veiligheid. Maar een smartphone heeft ook zijn nadelen.

De jongeren van tegenwoordig communiceren meer via social media dan dat zij – face to face - met elkaar praten. Zij ontmoeten op social media ook meer mensen dan zij dagelijks face to face ontmoeten. Het is daarom van groot belang dat wij als volwassenen in contact treden, of blijven, met deze huidige jeugd, juist door ze in hun eigen omgeving aan te spreken op normale taal.

Vaak wordt er gezegd dat er ‘zoveel overlast’ is van en door jongeren. Overlast is een containerbegrip voor ‘niet meer begrijpen waar “zij” het over hebben’ of ‘geen moeite meer doen om “hen” te begrijpen’. Wat let u om een jongere gewoon eens aan te spreken en te vragen wat hij zoal doet en wat hem bezighoudt? We zijn vaak zo huiverig voor de jeugd, maar zijn wij ook niet ooit eens jong geweest? Wij vonden het toch ook fijn als er tijd en aandacht voor ons was?

Aan de vooravond van de burgerparticipatie en de nieuwe jeugdwet neem ik mij voor meer de dialoog op te zoeken met de huidige jeugd, in mijn gezin, maar zeker ook daarbuiten. De jeugd heeft immers de toekomst! Op onze ledenbijeenkomst van dinsdag 9 december a.s. ga ik graag met u in gesprek over de ambitie van CDA Velsen op dit gebied.

------------------------------------------------------------------------------------

Uitgaansgelegenheden voor de jeugd
Door: Michaelle Lubbers (bestuurslid)

Voor de jeugd tussen de 14 en 18 jaar zijn er binnen Velsen te weinig uitgaansgelegenheden. Daarnaast is er natuurlijk ook de nieuwe alcoholwet waaraan iedereen zich moet houden. Jongeren komen graag samen in uitgaansgelegenheden, maar waar zijn die gelegenheden binnen Velsen?

Die uitgaansgelegenheden zijn er te weinig. Het samenzijn van de jeugd verschuift zich daarom naar groepen jongeren bij de mensen thuis waar – zeker m.b.t. de alcoholwet – onvoldoende toezicht is op deze leeftijdsgroep. Hiermee is het probleem deels verschoven.

Er zouden meer gelegenheden voor de jeugd binnen Velsen gecreëerd moeten worden, te denken valt aan frisfeesten of frisparty’s in bestaande uitgaansgelegenheden. Ook zou gedacht kunnen worden aan verenigingen, zoals deze vroeger ook bestonden; voorbeelden hiervan zijn de DGS of de Ark. Bestaande uitgaansgelegenheden kunnen hiervoor worden benaderd, maar zeker ook gesubsidieerde verenigingen en instanties. Zij leveren dan een tegenprestatie richting de jeugd voor de subsidie die zij hebben ontvangen.

Hiermee komt het CDA een verkiezingsbelofte na. Verkiezingsbeloftes doen en je inspannen om je aan je verkiezingsbeloftes te houden, vind ik een heel belangrijk punt. Op 9 december ga ik graag met u in gesprek over hoe u hierin staat.

------------------------------------------------------------------------------------

Van uw wethouder

Vanaf april dit jaar ben ik o.a. verantwoordelijk voor kunst, cultuur en de zorgdecentralisatie (WMO). Aan beide heb ik momenteel mijn handen vol. De overgang van de AWBZ naar de WMO moet op een zorgvuldige wijze gebeuren. Gericht op een zachte landing. Per 1 januari 2015 is de gemeente Velsen verantwoordelijk voor dit domein. Een zware maar hele mooie uitdaging, omdat ik er zeker van ben dat de gemeente veel dichter bij de burger staat dan de rijksoverheid. Ik ben er dan ook van overtuigd dat de zorg beter en dichterbij mensen wordt georganiseerd en veel meer maatwerk biedt.

Ook de cultuursector heeft mij de afgelopen maanden flink bezig gehouden. Onder andere het dossier Witte Theater vroeg om een snelle en adequate oplossing. Al jaren probeerde de gemeente het Witte Theater open te houden, zonder structurele subsidie, conform de opdracht van de gemeenteraad. De bezuinigingen waren inmiddels ingeboekt. Een theater open houden zonder gemeentelijke subsidie is een buitengewoon lastige opgave. Daar was iedereen wel van overtuigd. Toch verwachtte de Velsense samenleving een goede oplossing, en ook de meeste politieke partijen dragen het Witte Theater een warm hart toe. Vanaf het eerste moment dat ik verantwoordelijkheid droeg voor mijn nieuwe portefeuille heb ik daarom mijn tanden in dit dossier gezet om een goede en bovendien snelle oplossing te creëren.

Dit is gelukt. Een cultureel ondernemer gaat het Witte Theater exploiteren en draagt bij aan de laagdrempelige functies die dit theater altijd heeft gehad. De verbouwing is inmiddels in volle gang. Volgend jaar draait het Witte Theater weer op volle kracht! De oplossing heeft politiek de afgelopen weken wel flink wat stof doen opwaaien. De oplossing lag namelijk ergens anders dan waar men hem kennelijk had verwacht. Het respecteren van een al jaren lopend huurcontract (dat geen onderdeel vormde van de bezuinigingsopdracht) bood ruimte voor een andere, haalbare oplossing. Dit leverde echter veel vragen en de nodige spanningen op en bracht enkele (oppositie)partijen zelfs zover dat zware politieke instrumenten werden ingezet. Gelukkig zag een grote meerderheid in de raad dat er binnen de raadsopdracht is gehandeld en dat de bezuiniging op het Witte Theater volledig is gerealiseerd. Het Witte Theater gaat weer een cultureel mooie toekomst tegemoet, en daar was het toch allemaal om te doen. Ik ben daarom erg blij met het resultaat; dát is wat telt!

Met een hartelijke CDA groet,

Robert te Beest

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.