04 februari 2013

Rol vanuit oppositie werkt bevrijdend

Het CDA zet haar eigen opvattingen niet langer in de schaduw van het hogere consensus belang. Bevrijd van die rol was Sybrand Buma afgelopen zaterdag aanwezig in Santpoort-Noord tijdens een goed bezochte IJmondiale politieke bijeenkomst.

 

Het CDA is de afgelopen periode op zoek geweest naar haar identiteit en heeft nu haar rol in de oppositie gevonden. De komende periode is het de grootste uitdaging om als vijfde grootste partij weer met een duidelijke visie te komen. Ambitie is er volop, zowel landelijk, provinciaal als bij de gemeentelijke afdelingen. Het is zaak om de kansen die er nu liggen, met het oog op de Gemeenteraadsverkiezingen van 2014, gezamenlijk op te pakken.

 

Werkgelegenheid is het belangrijkste politieke thema voor 2013-2014. Het kabinet van PvdA en VVD onderschat de staat van de economie, en neemt bovendien slecht doordachte maatregelen die de conjunctuur verder verslechteren en slecht zijn voor de werkgelegenheid. In het kabinetsformatiekwartet heeft de VVD de 3% kaart getrokken. Het begrotingstekort moet koste wat het kost tot maximaal 3% worden teruggebracht, of dat nu met bezuinigingen of met lastenverhogingen wordt bereikt. De PvdA heeft de kaart getrokken van nivellering, de hoogste inkomens moeten de zwaarste lasten dragen. In de praktijk zijn het echter de (lagere) middeninkomens die het gelag betalen. Het CDA kiest voor de economie en werkgelegenheid: beperking van de loonkosten en meer ruimte en minder regels voor het bedrijfsleven moeten de economie er weer bovenop helpen.

 

In reactie op een vraag uit de zaal over de belangen van de gepensioneerde kiezer, reageerde Buma dat het CDA uiteraard oog heeft voor het belang van de senioren in onze maatschappij. “Het CDA staat voor een goed en degelijk beheer van de fondsen en een beperking van de uitvoeringskosten. De eerlijkheid gebiedt echter te zeggen dat geen enkele partij de bevriezing (en soms afstempeling) van pensioenen kan voorkomen, ook al beweren ze van wel.” Ook wil het CDA niet uitsluitend het belang dienen van mensen in een bepaalde leeftijdsgroep. Het CDA is geen doelgroep partij, maar is er voor zowel jongeren, gezinnen als ook ouderen.

Dat het CDA er ook voor de jongeren is, onderstreepte 2e kamerlid Michel Rog. Hij  legde nog maar eens uit waarom het CDA tegen een sociaal leenstelsel voor studenten is. Het CDA blijft van mening dat zowel de toegankelijkheid van het hoger onderwijs, als de maatschappelijke startpositie van jongeren bewaakt moeten worden.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.