04 februari 2010

CDA Wijdemeren in gesprek met jongeren

Doel was om van gedachten te wisselen met jongeren; te horen wat er leeft onder de jongeren in onze gemeente!

Jongeren en politiek (g)een boeiende combinatie?!
CDA-kandidaat Tjebbel Maris , de nummer 3 van de CDA-lijst en met zijn 23 jaar de jongste kandidaat in Wijdemeren, opende de avond. Tjebbel geeft aan zich te verheugen op het raadslidmaatschap. Hij zal in de gemeenteraad graag ook de boodschap van jongeren overbrengen. 
Tweede Kamerlid Mirjam Sterk kwam voor deze bijeenkomst met plezier als speciale gast naar de Wijdemeren. Olger van Dijk, al jarenlang actief in het CDJA en jongerenkandidaat bij de afgelopen Kamerverkiezingen , was de gespreksleider.

Besluiten van vandaag bepalen jouw toekomst
Op enthousiasmerende wijze vertelde Mirjam Sterk hoe zij in de politiek terecht is gekomen en in 2002 op haar 28e gekozen werd als Kamerlid. Mirjam benadrukte het belang van actieve deelname van jongeren aan de politiek. Veel keuzes die vandaag de dag worden gemaakt raken juist ook de toekomst van jongeren. Het is daarom belangrijk dat ook jongeren hun stem laten horen en zich actief bezighouden met de politiek!

In de voorbereiding voor deze bijeenkomst was aan jongeren gevraagd onderwerpen voor het gesprek van deze avond aan te dragen. Onder leiding van Olger van Dijk kwamen aan de hand van stellingen verschillende onderwerpen aan bod. Openbaar vervoer, veiligheid, woonruimte en vrijwilligerswerk passeerden hierbij o.a. de revue.
Emiel wilde vooral in de Horstermeer blijven wonen. Hij moet er niet aan denken om te verkassen naar bijvoorbeeld Bussum of Huizen omdat daar misschien wel een betaalbare woning beschikbaar is als hij het ouderlijk huis ontgroeid is.

Jonge vrijwilligers
Om te onderstrepen dat jongeren als vrijwilliger iets voor anderen kunnen betekenen vertelde Rianne uit Loosdrecht over haar reis naar Zuid-Afrika. Daar heeft zij met leeftijdsgenoten meegeholpen aan de bouw van een school. Dichterbij huis het verhaal van Victor die zich inzet voor de knutjes, de jongste voetballertjes van de Ankeveense Sportvereniging. "Jongeren willen zich best als vrijwilliger inzetten, maar net als bij ouderen moet je het persoonlijk vragen. Als tip gaf Victor mee kortlopende, afgebakende projecten aan te bieden: "Zo blijft het elke keer spannend en uitdagend. Dat motiveert enorm."

Jongerenavond smaakt naar meer
Aan het eind van de avond kon zonder meer de volgende conclusie getrokken worden: “Jongeren en politiek zijn een boeiende combinatie!” Zowel voor de jongeren, Mirjam Sterk als het CDA Wijdemeren smaakte de avond naar meer. Meteen is een vervolgafspraak gemaakt. Tweede Kamerlid Mirjam Sterk komt er graag elk jaar een keertje bij. Het CDA Wijdemeren was tevreden over de bijeenkomst. "Jongeren hebben zelf hun verhaal gedaan. Meestal wordt er alleen maar over jongeren gepraat en niet met jongeren. Dat wilden wij doorbreken", zegt lijsttrekker Theo Reijn.

Onder het genot van een drankje is er nog lang nagepraat!

Foto: Douwe van Essen/Wijdemeerse Webkrant 

 


Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.