31 augustus 2017

Anoek Weijers en Bettina Sandbergen bezochten de CDA Summer School "Wat hebben we genoten"

Met een klein beetje twijfel hebben Anoek en ik ons opgegeven voor de Summer School van het CDA. Deze is bedoeld om nieuwe leden in te wijden in het CDA gedachtegoed en om kennis te maken met andere CDA’ers. We zijn echter volledig geïnspireerd en enthousiast teruggekomen. 

Het statige partijbureau had vrijdagochtend de deuren wagenwijd openstaan en de koffiegeur kwam ons tegemoet. 50 nieuwe CDA’ers uit het hele land waren net als wij benieuwd wat ons te wachten stond. We begonnen de dag met een zeer inspirerend betoog over hoe de C in dienst staat van de A. Waarom word je lid van een Appel? Een Appel is naar buiten gericht en staat in dienst van de samenleving. Waarbij de C niet gaat over het erop na houden van een christelijke politiek maar veel meer over een zorgzame samenleving waarin ieder mens telt en de ander ook daadwerkelijk iets te zeggen heeft. Ik zou willen zeggen…. Wie kan daar nu op tegen zijn?

Vervolgens zijn we naar de Tweede Kamer gelopen waar we zeer enthousiast ontvangen werden (na de veiligheidscontroles dan). Een plek waar wij ons toch nederig voelde. Een plek die je zo vaak op televisie ziet, maar waar niet veel mensen binnen zijn geweest. De plek waar onze democratie het meest geleefd wordt en de plek waar ons land wordt bestuurd. Een van de meest indrukwekkende ruimtes vond ik de bibliotheek in Chinese stijl waar je van alle jaren de originele Handelingen kunt terugvinden. De plank waar de handelingen van 1940-1945 hadden moeten staan is leeg gebleven als aandenken aan deze zwarte bladzijde in onze geschiedenis waarin er geen sprake was van democratie.

We hebben de unieke kans gekregen om in gesprek te gaan met diverse Kamerleden zoals Mona Keijzer, Madeleine van Toorenburg, Chris van Dam en René Peters. ’s Avonds werd er geborreld en gedineerd met onder andere oud minister president Jan Peter Balkende. Wiens ogen begonnen te stralen toen we het gesprek op het DTM weekend en het circuit brachten. Hij heeft beloofd zich absoluut in te gaan zetten voor het terugbrengen van de grand prix naar Zandvoort. Wat een mooie afsluiting van de eerste dag.

De tweede dag stond in het teken van debatteren. We hebben ons de fijne kneepjes van het debat eigengemaakt. Waarmee ik zoveel wil zeggen als: “Pas maar op straks in maart, wij zijn klaargestoomd… “.

Volledig moe maar voldaan en helemaal vol van de indrukken van ons weekend zaten we weer terug in de trein naar ons mooie Zandvoort. Wat hebben we genoten!! 

Anoek Weijers & Bettina Sandbergen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.