Volg mijn ideeën en activiteiten, in de Kamer en daarbuiten

Volg Pieter Omtzigt

* Verplicht veld

De rechtsstaat moet er zijn voor iedereen

In de toeslagenaffaire hielp de belastingdienst een substantieel aantal onschuldige burgers financieel, emotioneel en sociaal de vernieling in. De rechtsbescherming die er in theorie had moeten zijn, bleek in de praktijk niet te bestaan: ouders kregen bij de bestuursrechter, zowel bij de rechtbank als bij de Raad van State, steevast nul op het rekest. Ook pogingen om voor de burgerlijke rechter recht te halen vielen steeds uit in het nadeel van de gedupeerde ouders, en in het voordeel van de overheid. Als goedwillende, maar minder mondige burgers weerloos zijn tegen de macht van de staat, dan is er iets fundamenteels mis in de ordening van onze samenleving. Pieter Omtzigt strijdt voor fundamentele oplossingen.

De ECB is een gevaar voor onze pensioenen

Het al jaren durende opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank zorgt voor een kunstmatig lage rente. Dat is desastreus voor het Nederlandse pensioensstelsel. Veel mensen hebben jarenlang een bevroren pensioen gehad, of hun pensioen is gekort. Het is niet de rekenrente die het probleem in het pensioenstelsel veroorzaakt. Het is niet de huidige rente op de staatsleningen. Het zijn niet de pensioenfondsen. Het echte probleem met de pensioenen is de lage rente. Als de rente zo laag blijft of nog verder daalt, worden de pensioenen van binnenuit snel en hard uitgehold. Daarom moet het ECB-beleid veranderen. Lees verder...

Cleveringa lezing

Op 26 november hield ik de Cleveringa lezing. Over de moed van professor Cleveringa, Europa en het debat dat wij moeten hebben over de toekomst van Europa. 

Lees de lezing hier.

Of bekijk de lezing hier.

De (on)betrouwbare overheid

Lezing van 2 oktober 2020: Tijd voor nieuw sociaal contract

Malta is een modern, Europees land. Het is een parlementaire democratie, voorzien van instituties: een parlement, een rechterlijke macht, een constitutioneel hof, een ombudsman en onafhankelijke toezichthouders voor ongeveer alles. De grondwet van Malta biedt alle regelingen die voor een rechtsstaat van belang zijn. De grondwet garandeert de rechten van het individu en het voorziet in checks and balances die machtsmisbruik door de overheid voorkomen. Lees hier verder.

Cultuur houdt niet op bij Amsterdam

Het nationale fonds voor de podiumkunsten hield geen rekening met regionale spreiding: 54% van de subisidie gaat naar Amsterdam, tegen 4% voor regio Noord.  In de provincies Gelderland en Overrijsel werden zelfs helemaal geen subsidies toegekend. Dat moet anders. Lees verder...

Stop de verkoop van paspoorten door Malta

Wie een Maltees paspoort koopt, wordt ook burger van de Europese Unie (EU). Dat geeft de mogelijkheid naar andere EU-lidstaten te reizen zonder visum en een bedrijf te beginnen. En dat zijn niet alleen welwillende mensen, maar ook criminelen. Lees verder...

Meer controle nodig op corruptie bij de Douane

Een onderzoek naar integriteitsproblemen bij de Douane in de Rotterdamse haven lijkt door de Douane zelf te zijn tegengehouden.  De onderzoekers moesten door gebrek aan medewerking noodgedwongen hun onderzoek staken. Lees verder...

Agenda

Analyse Omtzigt over onuitvoerbare wetten en functioneren overheid

Maandag 9 november werd CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt verhoord door de tijdelijke onderzoekscommissie uitvoeringsorganisaties. Deze commissie, die op verzoek van het CDA en de Christen Unie is ingesteld, doet onderzoek naar de oorzaken van problemen bij uitvoeringsorganisaties en het verlies van de menselijke maat daarbij.

Lees hier het pleidooi van Pieter Omtzigt, over waarom het vaak misgaat bij de uitvoering door de overheid en hoe het beter kan.

 

Het tanende vertrouwen in onze instituties

Lezing Filosofiecafé Twente
Zondag 27 september 12.00 in in het Kulturhus te Borne.

De (on)betrouwbare overheid

Lezing & Discussie Stichting voor Sociale Christendemocratie
Vrijdag 2 oktober 2020, Den Bosch

Over Pieter

Al ruim 17 jaar maakt hij zich als Kamerlid namens het CDA hard voor mensen die tussen de wielen van de overheid zijn gekomen. Klokkenluiders, de toeslagenaffaire, of corruptie en moord op Malta, als Pieter zich eenmaal vastbijt in een dossier laat hij niet meer los. Of het CDA nu in de oppositie zit of deel uitmaakt van de coalitie, de belangrijkste taak van een kamerlid is het controleren van de regering.

Pieter Omtzigt woont samen met zijn vrouw in Enschede. Ze hebben vier dochters. Pieter heeft econometrie gestudeerd in Exeter en Rome, en is gepromoveerd aan het Europees Universitair Instituut in Florence.

In beeld

Sharia en mensenrechten

Raad van Europa: 'Sharia is op veel punten in strijd met mensenrechten'. 

De toekomst van Europa

Pieter Omtzigt in gesprek met Jens Spahn over de toekomst van Europa.

De AOW en de ECB

Het opkoopbeleid van de Europese Centrale Bank en, als gevolg daarvan, de lage rente, is een grote bedreiging voor de Nederlandse pensioenen.

Het inlegvel van Rutte

Het inlegvel bij Oekraineverdrag betekent niets. Zelfs premier Rutte kan dat niet weglachen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.