29 maart 2014

Hoe de lobby voor elektrisch rijden zeker 500 miljoen kostte - en nauwelijk iets opleverde


- Het zou enige tientallen miljoenen kosten. Het kostte zeker 500 miljoen
- VVD/CDA amendement bracht de gekkigheid terug van 4 jaar naar 2 jaar. Anders was de schade veel groter geweest.
- Gezamenlijke lobby van Groene lobby, autolobby, steden, energiebedrijven, die een green deal met kabinet hadden gesloten.
- Sommige mensen konden een semi-elektrische auto kopen die de facto voor ongeveer 2/3(!) gesubsidieerd was. Geen wonder dat bijna de hele wereldproductie in Nederland verkocht werd en deze regeling de schatkist zoveel geld gekost heeft.

De regering (staatssecretaris van Financiën) presenteert het belastingplan 2011 in het najaar van 2010. Daarin wordt voorgesteld om alle auto’s die voor 1/1/2016 op naam gezet worden en een uitstoot hebben van minder dan 50 gram CO2/km vanaf inschrijving vijf jaar lang vrij te stellen van bijtelling.

Dit betekent dus dat full elektric auto’s en plug in hybrids en range extenders GRATIS zijn voor de leaserijder. Hij mag met zijn benzinepasje gratis tanken op kosten van de baas (die de benzine betaalt en de wat duurdere auto). Hij mag prive zoveel rijden als hij wilt. Het kost hem helemaal niets, want de bijtelling is nul.
(er zijn ook nog veel andere voordelen,  zoals geen BPM en geen MRB.   en voor kleine ondernemer toegang tot KIA/MIA/VAMIL, maar dat wordt elders geregeld).

In het jaar 2010 was al duidelijk dat zuinige auto’s, die een fors belastingvoordeel kregen van de overheid, een grote vlucht namen. Lees pagina 16-19 van de toelichting op het belastingplan: 

De hier voorgestelde voordelen voor semi-elektrische auto’s zijn veel groter.  Tot dat toe zouden volledige elektrische auto’s (geen CO2 uitstoot bij het rijden) een 0% bijtelling hebben tot en met 2014. De regering stelt dus voor om ook plug in hybrids etc. met een uitstoot tot 50 gram CO2/km op te nemen en de vrijstelling te laten gelden tot 1/1/2016. Leest de toelichting onder paragraaf 2.3

De Raad van State is al onmiddellijk kritisch. Lees paragraaf 2 van het advies over deze wet.

VVD en CDA laten zich kritisch uit en zeggen 7% bijtelling is voldoende. Auto’s zijn niet gratis en dat is een behoorlijk stimulans. Een storm van kritiek breekt los.

Twee Voorbeelden
Een grote advertentie in het FD  van de groene lobby samen met de autolobby samen met overheden (bij zo’n combinatie moet je altijd achterdochtig zijn) :  vraagt kamerleden af te zien van hun plan.
(Let wel: een semi-elektrische auto is dan verkrijgbaar voor €50.000. Die kost dus €1800 per jaar bij 7% bijtelling. De som klopt dus ook niet). Ik kan me overigens geen andere advertenties herinneren gericht aan kamerleden, betaald door mede-overheden, om extra subsidie te geven, maar geod.
Prins Maurits, voorzitter van het platform, gaat los bij Pauw en Witteman en neemt ook afstand van het compromis hieronder in Pauw en Witteman. Hij wil graag alle zaken uit het belastingplan houden.: http://pauwenwitteman.vara.nl/Artikel.4215.0.html?&tx_ttnews%5Btt_news%5D=23963&tx_ttnews%5BbackPid%5D=1547&cHash=edff1c107a852aa875b8780838dfd8ba

Uiteindelijk dienen VVD en CDA een amendement in dat de 0% bijtelling tot 2 jaar beperkt ipv 4 jaar.

Let vooral even op de raming in dit amendement. De regering maakt die ramingen in Nederland en zij beweert dat het afschaffen van de 0% bijtelling in 2014 €8 miljoen oplever en in 2015 €20 miljoen.

Bij de stemmingen zijn alleen PVV, CDA, VVD en SGP voorstander van dit amendement. De rest van de kamer vindt het maar belachelijk dat semi-elektrische auto’s niet verder bevorderd worden.

De maatregel word doorgevoerd en het loopt storm in 2013 vooral bij de introductie van de Mitsubishi Outlander PHEV.

In juli 2013 stelt het CDA Kamervragen die pas in september beantwoord worden. Ze laten aan duidelijkheid niets te wensen over.
Vlak na de beantwoording komt er een nota van wijziging op het belastingplan 2014, waarin wordt toegegeven dat het uit de hand gelopen is: .  Maar berekeningen hoe zeer het uit de hand gelopen is komen constant maar niet. Gelukkig worden er wel wat gaten gedicht op dat moment.

Oh, en waren die auto’s nou zo milieuvriendelijk? Nou, nee. Dat is het hele probleem. Want de lease autorijders tanken natuurlijk nog steeds gratis maar betalen wel voor stroom in een aantal gevallen. En extreem zuinig rijden ze dus niet. De Opel Ampera zou 27 gram CO2/km gebruiken volgens de test. In de praktijk blijkt da 110 gram CO2/km te zijn in dit TNO rapport 

Voor heel erg weinig milieuwinst is heel erg veel geld uitgegeven, die als een bonus bij een heel kleine groep mensen terecht kon komen die heel goedkoop subsidie kon tanken.
Gelukkig duurde de gekkigheid maar 2 jaar, maar het waren 2 dure jaren.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.