30 september 2014

Licht de sociale zekerheid door!

Licht de sociale zekerheid door!

 

Vorige week behandelden we het wetsvoorstel om de inkoopregeling van de AOW fors te versoberen. Tot nu toe kon je tegen een lage prijs AOW-rechten inkopen, als je je voor het eerst in Nederland vestigde. Dat was ooit bedoeld voor mensen die hier permanent kwamen wonen. Maar het bleek dat de regeling veel gebruikt werd door mensen die hier tijdelijk kwamen werken en daarna weer weg gingen. En het was aantrekkelijk! Een voorbeeld: een 60-jarige betaalde éénmalig €10.000 en kreeg daarmee vanaf de AOW leeftijd levenslang recht op €8.800 per jaar. En de AOW mag je meenemen naar elk land van de wereld, zoals u wellicht weet.

 

Na de toeslagen is dit de tweede keer, dat het fors misgaat. De berekeningen van het ministerie lieten zien dat het nu al €26 miljoen per jaar gaat kosten in de toekomst. Daarmee is dit een fors grotere schadepost dan de fraude met toeslagen in Bulgarije.

Het nam een vlucht toen twee bureaus actief over deze regeling begonnen te informeren en mensen wezen op de mogelijkheid van goedkope inkoop.

 

We hebben een mooie sociale zekerheid en een zorgstelsel dat in vergelijking met andere landen gewoon goed is. Dan moet je goed bewaken dat alleen de mensen die hieraan bijdragen, er ook echt gebruik van kunnen maken. Natuurlijk, we hebben terecht Europese afspraken dat wanneer je ziek wordt in een ander EU-land, je daar naar het ziekenhuis kunt op je nationale verzekering. Dat is terecht.

Maar het betekent niet dat je heel gemakkelijk toegang moet hebben tot ons stelsel. Dat ligt overigens vaak aan onze eigen regels. Brussel verplichtte ons op geen enkele wijze om een AOW-inkoopregeling op te tuigen.

 

Het CDA ziet meer zwakheden in het stelsel, die eens goed doorgelicht moeten worden. Zo wil de regering een studievoorschot (leenstelsel) invoeren. Daar zullen bijvoorbeeld ook buitenlandse studenten met een bijbaantje recht op hebben. Die moeten dan 35 jaar inkomensafhankelijk gaan terugbetalen. Wij vermoeden zo wat problemen hier.

Ook de AWBZ/WLZ kan kwetsbaar zijn. De zorg voor bijvoorbeeld dementerende ouderen is in Nederland stukken beter dan in een aantal andere EU landen. Nu is er wel een wachttijd, maar ik wil graag weten wat de kans is dat er een keer georganiseerd kan worden dat veel mensen in één keer recht krijgen op zorg hier.

Hiermee kunnen we natuurlijk niet wachten totdat een bureau hier een keer actief mensen op gaat wijzen. Daarom heeft het CDA, samen met de VVD, een motie ingediend om de hele sociale zekerheid (inclusief zorg en studievoorschot) door te lichten om gaten en te rapporteren. Het antwoord van de staatssecretaris was veel te laconiek: als we een fout vinden, dan repareren we wel een keer. Dan is er al schade en dat is niet wenselijk.
Vanmiddag komt dus onze motie in stemming:

 

33 928 Wijziging van de Algemene Ouderdomswet in verband met wijziging van de voorwaarden voor de vrijwillige verzekering over een achterliggende periode en wijziging van de Participatiewet in verband met wijziging van de berekening en de periodieke aanpassing van de bijstandsnormen voor pensioengerechtigden

Nr. 15 MOTIE VAN DE LEDEN OMTZIGT EN SCHUT-WELKZIJN

Voorgesteld 25 september 2014

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

constaterende dat meerdere keren mensen, die kortdurend in Nederland aanwezig waren, te gemakkelijk toegang hadden tot sociale zekerheid en toeslagen;

constaterende dat Nederland een zorgstelsel en sociale zekerheid heeft, dat in vergelijking met andere landen, vaak royaler en beter is;

van mening dat voorkomen beter is dan spoeddebatten, Kamervragen en noodwetgeving met terugwerkende kracht;

verzoekt de regering, te bestuderen welke onderdelen van de zorg, sociale zekerheid, toeslagen en het studievoorschot, kunnen leiden tot onwenselijk hoge aanspraken bij een kortdurende aanwezigheid in Nederland en daarover binnen zes maanden te rapporteren aan de Kamer,

en gaat over tot de orde van de dag.

Omtzigt

Schut-Welkzijn

 

Nog een paar verwijzigen:
Brief van Klijnsma met details over inkoopregeling AOW

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.