09 januari 2015

Nieuwe Kamervragen D66/CDA over MH17 en rol NL regering

Vragen van de leden Sjoerdsma (D66) en Omtzigt (CDA) aan de ministers van Buitenlandse Zaken, Veiligheid en Justitie en Defensie over de Nederlandse informatiepositie in aanloop naar de MH-17 ramp

1.     Hoeveel neergeschoten vliegtuigen en helikopters in Oost-Oekraïne in de periode 15 april - 17 juli waren er bij het kabinet bekend?

2.      Kunt u een overzicht geven van alle geverifieerde en niet-geverifieerde serieuze signalen dat het luchtruim boven Oost Oekraïne onveilig was, die bij de overheid bekend waren in de periode januari 2014- 17 juli 2014 geven?

3.      Kunt u de door onze inlichtingendiensten gevalideerde lijst van neergehaalde vliegtuigen en helikopters zoals die bekend was op het moment van de vliegramp en op dit moment overleggen?

4.      Welke instanties en diensten onder verantwoordelijkheid van welke bewindspersonen beschikten in de periode januari 2014 tot en met 17 juli 2014 over welke informatie ten aanzien van de veiligheid van het luchtruim boven Oost-Oekraïne?

5.     Kunt u het verslag van de briefing van 14 juli naar de Kamer sturen?

6.     Welke instanties en diensten hebben het verslag van dat gesprek wanneer ontvangen en welke acties zijn overwogen naar aanleiding van dat verslag?

7.      Kunt u alle correspondentie en de daaruit voortvloeiende maatregelen die binnen de Nederlandse overheid hebben plaatsgevonden over het neerhalen van de Antonov op 14 juli inzichtelijk maken?

8.     Bij welke gelegenheden in 2014 hebben de autoriteiten van Oekraïne informatie verschaft over de veiligheid van hun luchtruim aan Nederlandse autoriteiten? Kunt u per gelegenheid meedelen wat er precies verteld is?

9.      Was het met de volgens u openbare kennis dat vele vliegtuigen en helikopters uit de lucht geschoten (of gevallen) waren in de maanden voor 17 juli 2014 en met de openbare kennis dat een vliegtuig op 14 juli 2014 op 6,5 kilometer hoogstwaarschijnlijk was neergehaald verantwoord om over het gebied in Oost Oekraïne te vliegen? Indien het verantwoord was om over Oost Oekraïne te vliegen, waarom vlogen maatschappijen als British Airways en AirFrance dan om? Indien het onverantwoord was om over Oost-Oekraïne te vliegen, had KLM dat zelf moeten concluderen of had de overheid moeten waarschuwen?

10.                        Klopt het dat diensten in het verleden informatie verschaft hebben aan luchtvaartmaatschappijen over de veiligheid van het luchtruim boven gevaarlijke landen zoals Afghanistan?

11.                        Op welke wijze wordt op dit moment informatie over onveiligheid van gebieden als Syrië, Irak (met name gebeid beheerst door ISIS, dat steeds geavanceerdere wapensystemen heeft) en Egypte (Sinaï-woestijn) gedeeld met de luchtvaartmaatschappijen?

12.                        Zijn AirFrance en KLM 2 onafhankelijke AOC (Airline Operator Certificate) houders of is het er slechts een?

13.                        Zijn AirFrance en KLM verplicht veiligheidsgegevens uit te wisselen met elkaar?

14.                       Waarom dacht u eerst wel dat u informatie kon sturen over de mogelijkheden voor vervolging en berechting terwijl strafrechtelijk onderzoek nog bezig was, en is datzelfde onderzoek op dit moment het argument om het niet te doen?

15.                       Wat heeft het kabinet gedaan nadat NAVO-generaal Breedlove op 30 juni 2014 waarschuwde voor trainingen op de grens tussen Oost-Oekraine en Rusland met zeer geavanceerde luchtdoel raketsystemen?

16.                       Waarom heeft u de afweging gemaakt om na de neergehaalde Antonov geen waarschuwing of signaal te geven aan luchtvaartmaatschappijen?

17.                       Hebben andere landen wel besloten om luchtvaartmaatschappijen te waarschuwen? Zo ja, om welke landen gaat het?

18.                       Klopt het dat de Onderzoeksraad voor de Veiligheid niets kan zeggen over aansprakelijkheid en schuld?

19.                       Klopt het dat indien het onverantwoord was om over Oost-Oekraïne te vliegen er een aansprakelijkheidsvraag op tafel ligt?

20.                       Wat is de tijdspanne van het OVV-onderzoek naar de vluchtroute en onder welk wettelijk kader vindt het onderzoek van de OVV plaats?

21.                        Kunt u alle brieven en gesprekken tussen OVV en regeringen openbaar maken die betrekking hebben op het inschakelen van de CITVD voor onderzoek naar de diensten?

22.                       Is de OVV zelfstandig overgegaan tot het onderzoeken van de vluchtroute of heeft hierover overleg en/of afstemming met de regering plaats gevonden?

23.                        Kunt u deze vragen afzonderlijk en binnen drie weken beantwoorden?

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.