09 september 2014

Twee pensioenvoorstellen.

Sinds twee jaar wordt de AOW-leeftijd stapje voor stapje verhoogd. De eerste jaren wordt de leeftijd met één maand per jaar verhoogd. Daarna gaat het een stuk sneller.

Dit betekent dat je in 2014 AOW krijgt vanaf het moment dat je 65 jaar en 2 maanden oud bent.

Veel pensioenuitvoerders houden hier totaal geen rekening mee. Zij laten het pensioen ingaan op de leeftijd van 65 jaar. Dat kan heel vervelend zijn, omdat je dan nog AOW-premie betaalt en waarschijnlijk gewoon inkomen hebt.
Het was altijd de bedoeling dat je pensioen zou ingaan op het moment dat je AOW krijgt. Dat is namelijk veruit de meest logische datum.
Daarom heeft het CDA vandaag een amendement ingediend om iedere deelnemer aan een pensioenregeling het recht te geven het pensioen te laten ingaan op het moment dat hij voor het eerst AOW krijgt. Daarvoor hebben we dit amendement ingediend.

Bij de afkoop is het nog erger. Een pensioenuitvoerder mag een klein pensioen (maximaal €458 per jaar) in één keer afkopen vlak nadat je uit dienst gaat. Met je toestemming mag hij dat ook later doen. Dat gebeurde de afgelopen paar jaar massaal, vooral bij mensen net voor hun 65e verjaardag. Daarbij zijn heel veel zaken misgegaan. Mensen moesten AOW-premie betalen over deze afkoopsom. En zij verloren het recht op AOW-partnertoeslag. Ook moesten velen de gehele huurtoeslag terugbetalen. Er is weliswaar een regeling dat dat niet hoeft, maar daar worden mensen niet op gewezen en niemand kent deze regeling dus.
Ondanks Kamervragen, TV uitzendingen (Vara Kassa, Max Meldpunt) en een aantal Kamermoties, kwam er geen oplossing, zelfs niet na overleg tussen de regering en de pensioensector, zo bleek uit de brief van staatssecretaris Klijnsma.

Daarom hebben we een amendement ingediend dat afkoop in principe plaatsvindt na ingang van de AOW-leeftijd.

Want iedereen praat nu over keuzevrijheid in het pensioenstelsel, maar de elementaire keuzevrijheid is om je pensioen in te laten gaan wanneer je AOW krijgt en de afkoop ook pas dan te doen, moet nu eindelijk goed geregeld worden!

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.