16 september 2019

CDA: nieuw rijksgeld regiodeals moet weer naar Overijssel

Het Rijk stelt opnieuw een fors bedrag beschikbaar om verschillende regiodeals te sluiten. Het CDA wil na het succes van de eerste ronde, waarbij het Rijk 30 miljoen beschikbaar heeft gesteld voor de regiodeal Twente, dat de provincie weer haar best gaan doen om een bijdrage van het Rijk voor de Overijsselse regiodeals binnen te halen. Tijdens de Statentafel van 18 september doet woordvoerder Economie Susan Faal hiertoe een oproep. Regiodeals zijn plannen waarbij overheden, onderwijs, bedrijven en instellingen samen werken om de economie in een bepaalde regio te stimuleren.

Samen aan de slag
“We hebben tijdens de vorige ronde gezien dat er in Overijssel veel energie en creativiteit aanwezig in de regio’s om met verschillende partijen plannen te ontwikkelen voor een krachtiger Overijssel. Als er een mogelijkheid is om opnieuw geld naar Overijssel te halen moeten we die kans met zijn allen pakken”, vindt een enthousiaste Susan Faal. Regio’s kunnen tot 1 december een voorstel aanmelden. Na sluiting van de inschrijftermijn wordt besloten welke voorstellen nader uitgewerkt worden tot een Regio Deal.

Vijf regiodeals
Inmiddels zijn er vijf regiodeals uitgewerkt. Voor de regiodeal Twente ‘slimme en schone economie en arbeidsmarkt’ is door het Rijk in de vorige ronde 30 miljoen toegekend. Overijssel investeert zelf 40 miljoen in de andere regiodeals; regiodeal Zwolle: ‘investeren in om- en bijscholing en vasthouden van talent’, regiodeal Cleantechregio ‘diverse projecten circulaire economie en energie’, regiodeal Giethoorn ‘toekomstbestendig toerisme en leefbare kern’ en de regiodeal toekomstgerichte erven: ‘asbestfonds, toekomstgerichte erven met oog op leefbaar platteland’

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.