15 mei 2018

CDA Overijssel vraagt naar stand van zaken asbestsanering Goor

De CDA-fractie heeft statenvragen ingediend naar aanleiding van berichtgeving op de nieuwssite Follow The Money over de asbestsanering van het Eternit terrein in Goor.  De Etex group, eigenaar van het terrein, levert geen financiële bijdrage aan de asbestsanering in Goor. De CDA-fractie wil weten wat de provincie hiervan vindt en of de provincie nog in gesprek is met Etex group.

Etex group neemt geen verantwoordelijkheid.
“Het is ongelooflijk dat de Etex-Group een fortuin heeft verdiend aan de asbestindustrie, maar geen verantwoordelijkheid neemt voor het saneren ervan”, aldus woordvoerder Bouwien Rutten. “Oud-werknemers van Eternit en inwoners in Goor zijn tientallen jaren blootgesteld aan dit levensbedreigende materiaal. Vervolgens worden inwoners opgezadeld met een grootschalige en langdurige sanering met alle ellende en zorgen van dien. Het kan niet waar zijn dat de Etex-Group zich onttrekt aan haar verantwoordelijkheden.” 

Wat doet de provincie?
De CDA-fractie wil weten of provincie Overijssel nog in gesprek is met de Etex-Group over de desastreuze gevolgen van asbest. Ook heeft de fractie gevraagd naar wat het college doet om inwoners van Goor en lokale bestuurders te steunen in hun strijd tegen de gevolgen. Nog maar enkele maanden geleden zijn Tweede Kamerleden en gedeputeerde Traag op bezoek geweest in de wijk ’t Gijmink. De CDA-fractie is ook benieuwd of daar al concrete acties uit zijn voortgekomen.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.