21 november 2016

Ben Eshuis ondertekent bijenagenda

Het gaat niet goed met bijen, niet alleen in Nederland, maar ook in de ons omringende landen. Terwijl de bij vanwege haar bestuivingsfunctie van zeer groot belang is voor planten en landbouwgewassen. De bij is erg belangrijk voor ons ecosysteem.  Provinciale Staten van Overijssel hebben op 11 november 2015 een motie aangenomen van de Statenleden Ben Eshuis (CDA) en Annemieke Wssink (PvdA) die GS opriep om het initiatief te nemen tot een provinciaal bijenberaad met een brede vertegenwoordiging van organisaties op het gebied van honingbijen en wilde bijen. Dit initiatief zou tot een gedragen actieplan moeten komen om het leefgebied van bijen versterken.  

Bijenateliers
Het afgelopen jaar zijn drie bijenateliers georganiseerd met natuurorganisaties, LTO-Noord, professionals, particulieren zoals imkers en Statenleden. Vragen als wat is de situatie van wilde bijen en honingbijen in Overijssel, wat gebeurt er nu al om de bijenstand te verbeteren en wat zouden actielijnen voor de toekomst kunnen zijn kwamen daarbij aan de orde. Het resultaat van deze bijeenkomsten is de 'Bijenagenda'. Met deze agenda willen de organisaties gezamenlijk de populatie van wilde bijen en honingbijen in Overijssel beschermen en versterken.

Aan het werk voor de bij
Deze bijenagenda is vrijdag 11 november getekend door een groot aantal  betrokken organisaties op het terrein van natuur en milieu, landbouw (LTO) en overheden, Statenleden Ben Eshuis (CDA), Annemiek Wissink, en CDA-gedeputeerde Maij. "Ik hoop en verwacht dat de ‘Bijenagenda’ zal leiden tot een constructieve samenwerking tussen betrokkenen om in ieder geval in Overijssel het leefgebied van de bijen te versterken. Immers, de bij is van cruciaal belang voor ons ecosysteem: want zonder bijen geen leven!", aldus mede-initiatiefnemer Ben Eshuis. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.