20 november 2015

CDA hoopt om duidelijkheid voor omwonenden tijdens informatiebijeenkomst afvalwaterinjecties

Aanstaande maandagavond vindt een informatiebijeenkomst plaats over de afvalwaterinjectie door de NAM. Het CDA hoopt dat tijdens deze bijeenkomst, waar naast gedeputeerde Lievers van de provincie Overijssel, ook Arcadis en de NAM aanwezig zijn, bewoners antwoord krijgen op al hun vragen en ook dat de zorgen die zij hebben worden weggenomen. Deze week bleken er verschillen te zijn tussen de rapportages die bewoners en die de media en politiek van Arcadis hebben ontvangen als het gaat om de bodemverontreiniging van het NAM terrein.  Het CDA zal hier tijdens de bijeenkomst vragen over stellen.

Verrast door tegenstrijdigheden
Bewoners rond de injectielocatie ontdekten het verschil in de rapportages van Arcadis. In de verschillende uitgaves van de Arcadis rapportages over de NAM locatie aan de Tramweg in Rossum wordt de in de de algemene rapportage gesproken over een lichte bodemverontreiniging op deze NAM locatie terwijl in de individuele rapportage voor de bewoners word gesproken van een ernstige bodemverontreiniging. De bodemverontreiniging was wel getraceerd op de bodematlas van Provincie Overijssel, maar is deze niet terug te vinden op de urgentielijst. Het CDA wil graag helder krijgen wat nu de ernst van de verontreiniging is en waarom de rapportages zo verschillend zijn. Zij stelt daar in de volgende commissievergadering op woensdag 25 november vragen over aan Gedeputeerde Staten.

Provincie kan tegenstrijdigheden niet verklaren
Uit een reactie van de woordvoerder van de provincie blijkt het te gaan om een lichte bodemverontreiniging, die geen risico’s oplevert voor mens, milieu of verspreiding. Deze verontreiniging staat om die reden niet op de spoedlijsten. De verontreiniging is ontstaan tijdens de historische gaswinning op het terrein. Tijdens de ombouw van de locatie voor waterinjectie in 2010 is een deel van de verontreiniging weggenomen en vervangen door schone grond. Een verklaring voor de tegenstrijdigheden is er niet. Het vermoeden bestaat dat er een fout in de rapportage van Arcadis is gemaakt. Tijdens de informatiebijeenkomst die maandagavond plaatsvindt, zal het CDA deze vraag ook aan Arcadis voorleggen.

Pas na stoppen NAM saneren
Saneren van de verontreinigde grond is pas mogelijk, nadat de activiteiten van de NAM volledig zijn gestopt op deze locatie. Wat woordvoerder Bouwien Rutten betreft wordt daarmee de noodzaak om de afvalwaterinjectie door de NAM, niet meer te hervatten onderstreept.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.