28 januari 2022

CDA-lijsttrekkers willen schone gemeente zonder afval

De CDA-lijsttrekkers in de Overijsselse gemeenten willen de komende jaren werk maken van een schone economie zonder afval. Vandaag overhandigden zij in hun eigen gemeente bloemen aan bedrijven en maatschappelijke initiatieven die zich onderscheiden op het gebied van duurzaamheid en recycling.

‘We moeten zorgvuldig omgaan met grondstoffen’, vinden de CDA’ers. ‘Door afval te recyclen en materialen te hergebruiken kunnen we verspilling tegengaan, de afvalberg kleiner maken en vervuiling door zwerfafval een halt toeroepen. Met het bloemetje laten wij onze waardering blijken voor betrokken mensen die zich inzetten voor een duurzame toekomst voor onze kinderen.’

In Genemuiden - de tapijtstad van Europa - gaan lijsttrekker Rudi van Zandwijk en Tweede Kamerlid Henri Bontenbal (CDA) in gesprek met de Ondernemers Kring Genemuiden (OKG) en Van Dijk Containers over circulaire tapijtproductie. Nu verdwijnt nog veel materiaal in verbrandingsovens. ‘Wat zou het mooi zijn als de tapijtindustrie het eigen restmateriaal weer zou verwerken in duurzame tapijten’, stelde Van Zandwijk vast. ‘De komende jaren willen we met onze ondernemers en inwoners hard werken aan een circulaire economie.’

Ook in veel andere gemeenten ginfwn CDA-kandidaten vandaag op bezoek bij ondernemers en maatschappelijke initiatieven. 'Het is prachtig om te zien hoeveel bedrijven in Overijssel bezig zijn met duurzaamheid', constateerde Kamerlid Henri Bontenbal. 'Een groene, circulaire economie is niet iets wat Den Haag oplegt. Het zijn de bedrijven zelf die laten zien hoe de economie van de toekomst eruit ziet. Dat is hoopvol en laat zien hoe krachtig deze regio is!'

In Deventer bracht CDA-kandidaat Marcel Evers een bloemetje langs bij Nexteria, onderdeel van de VDR Bouwgroep. Het bedrijf ontwerpt en realiseert duurzame gebouwen die volledig kunnen worden gedemonteerd wanneer de gebruiksduur voorbij is.

In de gemeente Tubbergen bezocht lijsttrekker Christel Luttikhuis samen met wethouder Erik Volmerink en fractieleider Hubert Stevelink twee bedrijven in Reutum die volop bezig zijn met duurzaamheid: Groothuis Landschapsonderhoud en de LEDshop.

In Hengelo bezochten de CDA-raadsleden Nuri Akfidan en Bernadette Morskieft de vier bedrijven die voor hun inzet erkenning kregen in de Overijsselse circulaire top 20: Novito, Dura Vermeer Bouw, Conecto Non Effundo en Heijmans Services.

In Wijhe ging lijsttrekker Jolande Olthof namens het CDA Olst-Wijhe naar het bouwbedrijf Hemeltjen, een innovatief en duurzaam familiebedrijf.

In Enschede liet kandidaat-raadslid Rob Engbers zijn enthousiasme blijken voor het project Kabelkunst. Door dit project blijft de economische waarde van grondstoffen in Twente behouden en wordt deze omgezet in recycling, educatie, bewustwording en arbeidsparticipatie.

In Holten bezochten Rindert Ekhart en Raoul Teeuwen het bedrijf Aebi Schmidt, dat circulaire zoutstrooi-machines produceert en in de race is voor het meest circulaire bedrijf van Nederland. Ook timmerfabriek WEBO kozijnen uit Rijssen kreeg bezoek en bloemen van het CDA.

In Zwolle bezochten de kandidaat-raadsleden Laura van de Giessen en Maxim van der Veen de bedrijven Shelduck.co en Binthout, twee maatschappelijk betrokken ondernemingen uit de Overijsselse circulaire top 20.

In Losser was lijsttrekker Harry Nijhuis samen met kandidaat-raadsleden op bezoek bij het lokale repaircafé en de kringloopwinkel. De CDA’ers trakteerden de medewerkers en vrijwilligers op Twentse krentenwegge.

In Raalte haalden raadsleden Jeroen Neimeijer en Teun Schuurkamp een boeket bij Bloemen Korbeld, een bloemist die zich onderscheidt met duurzame producten en bedrijfsvoering. Het boeket werd vervolgens aangeboden aan de firma Hoogeboom, een bedrijf dat zeer actief is op het gebied van recycling van bouwmaterialen.

In Almelo ging lijsttrekker Eugène van Mierlo met kandidaten op bezoek bij Obimex, een bedrijf uit de Overijsselse circulaire top-20 dat intensief bezig is met duurzaamheid in de eigen bedrijfsvoering en zich onderscheidt met circulaire afbouwproducten.

In Enschede liet kandidaat-raadslid Rob Engbers zijn enthousiasme blijken voor het project Kabelkunst van onder andere Betekeniseconomie Twente, Twente Milieu en Meesterwerk Werkprojecten. Door dit project blijft de economische waarde van grondstoffen in Twente behouden en wordt deze omgezet in recycling, educatie, bewustwording en arbeidsparticipatie.

In Kampen brachten de kandidaat-raadsleden Niek Teune, Henk Selles en Robertjan de Wilde een bezoek aan Diertotaal.nl, een van de weinige energieneutrale dierenspeciaalzaken met een groencertifiaat van de RVO. Dit groencertificaat heeft het bedrijf van de familie Boer gekregen door hun met FSC-hout gebouwde pand te verrijken met aardwarmtepompen, een warmteterugwinningsinstallatie, zonnepanelen en ledlampen.

Lijsttrekker Betsy Ramerman van het CDA in Dalfsen bezocht RPP Kunststofoplossingen in Nieuwleusen, samen met de kandidaten Roel Kouwen en Alex Brinkman. Het familiebedrijf is koploper in de recycling van plastic en bouwt een volledig circulair bedrijfspand.

Namens het CDA in Wierden brachten raadsleden Gertjan ten Brinke en Bram Egberts een bezoek aan varkenshouderij ‘n Stol in Hoge Hexel, die recent een mestvergistingsinstallatie in gebruik nam die zo’n 250 huishoudens voorziet van biogas.

In Hof van Twente brachten lijsttrekker (en wethouder) Harry Scholten en raadslid Riekele Bijleveld namens het CDA een bloemetje naar het bedrijf Ideavelop in Goor dat 'Create something good' als motto heeft en weggegooid grondstof gebruikt voor nieuwe kleding.

Vanuit Dinkelland stuurde CDA-lijsttrekker Marc Smellink een bloemetje naar onderzoekers die studeren op een duurzaam alternatief voor afvalwaterinjecties, zoals zuivering. Het CDA blijft zich inzetten voor een schone bodem.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.