12 november 2015

CDA maakt zich sterk voor buitengebied Overijssel

Het CDA Overijssel heeft goede zaken gedaan voor het buitengebied tijdens de Statenvergadering van 11 november. Op initiatief van het CDA wordt gekeken op welke wijze de regelingen voor Groen Blauwe diensten en verkaveling gecontinueerd kunnen worden. Daarnaast heeft het CDA zich ook sterk gemaakt voor de direct omwonenden van het windmolenpark de Veenwieken. Met het indienen van een motie heeft de gedeputeerde opdracht gekregen ervoor te zorgen dat omwonenden meer profijt hebben van de windmolens in hun achtertuin. Het CDA diende voor deze beide onderwerpen een motie in, die door Provinciale Staten breed werd gesteund. 

Veenwieken
Het windmolenpark de Veenwieken staat relatief dichtbij huizen. Om de bewoners te compenseren voor de eventuele overlast van de windturbines vindt het CDA het rechtvaardig dat zij hier extra van mogen profiteren. Gedeputeerde van Haaf heeft nu de opdracht gekregen om met de initiatiefnemers van het windmolenpark bindende afspraken te maken in het voordeel van de direct omwonenden. 

Groen en Blauwe diensten 
De afgelopen jaren is er fors heeft geïnvesteerd in het Overijsselse landschap door het afsluiten van langjarige onderhoudscontracten voor kleine landschapselementen. Dit heeft een positief effect op de biodiversiteit en het behoud van landschap van Overijssel. Vanaf 2016 zouden er geen nieuwe contracten meer worden afgesloten, terwijl er nog steeds veel belangstelling is voor deze regeling vanuit de Overijsselse samenleving. Daarom heeft het CDA Gedeputeerde Staten opdracht gegeven in 2016 met een voorstel te komen voor een nieuwe regeling. economie en natuur. Naast de regeling voor Groen Blauwe dienst, liep ook de regeling voor verkaveling ten einde. Gedeputeerde Maij heeft een toezegging gedaaan dat verkaveling ook in de toekomst kan blijven plaatsvinden. Dat is goed nieuw voor de vele agrarische bedrijven die Overijssel rijk is.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.