12 november 2018

CDA Overijssel: Meer actie nodig voor behoud weidevogels Overijssel

Het aantal weidevogels neemt dramatisch af. Bij ongewijzigd beleid neemt het aantal gruttoparen landelijk af van 34.000 naar 1200 Ook in Overijssel wordt het dan stil in de weilanden. Om het tij te keren is er volgens het CDA meer actie nodig dan de provincie nu heeft aangekondigd. Om ervoor te zorgen dat deze actie ook wordt ondernomen heeft het CDA Overijssel het initiatief genomen om tijdens de begrotingsbehandeling een amendement in te dienen. het amendement kon op steun rekenen in de Staten en werd met grote meerderheid aangenomen.

Samenwerken en verleiden
Woordvoerder Marco van der Vegte heeft niet alleen gepleit voor meer geld, hij stelde daarnaast ook een aangepaste werkwijze voor. "Om het tij te keren moeten alle betrokken partijen beter gaan samenwerken. Met name in West-Overijssel liggen kansen voor herstel van de populatie en het is dan ook logisch dat we in deze gebieden extra inzet tonen. Beter samenwerken en meer bewustwording is daarbij het credo. Grondgebruikers, jagers, terreinbeheerders, agrarische natuurverenigingen en overheden zullen intensiever en actiever met elkaar moeten samenwerken. Maar agrariërs verleiden op hun gronden aandacht te hebben voor weidevogels is noodzakelijk als we niet willen dat alle weidevogels helemaal verdwijnen. Het extra geld willen we inzetten om de deelnamebereidheid onder boeren en grondgebruikers drastisch te verhogen. Het project "Land van Waarde" in Salland bewijst dat deze richting de juiste is. Ook aanvullende "weidevogelvriendelijke" voorwaarden bij het pachten van gronden is een optie" 

Ooievaar
In de jaren zeventig werd de ooievaar met uitsterven bedreigd. Deze vogel is door passende maatregelen voor Nederland gered. Het CDA hoopt dat met de aangekondigde extra maatregelen de dalende populatie van de weidevogels tot stilstand kan worden gebracht. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.