07 maart 2018

CDA Overijssel neemt initiatief met plan voor verbeteren leefbaarheid Overijssels platteland

De CDA-fractie in Overijssel heeft op 7 maart haar initiatiefvoorstel voor de Toekomst van het Overijssels platteland ingediend. De fractie wil investeren in woningen voor ouderen met een zorgvraag en jongeren in de Overijsselse dorpen en kernen. Beide generaties zijn nu te vaak aangewezen op woonvoorzieningen in de stad, terwijl ze liever blijven in het dorp waar zij vandaan komen. Met het tweede plan van de Christendemocraten wordt ingezet op digitalisering van het platteland. Slim gebruik maken van de kansen die breedband biedt, komt de leefbaarheid ten goede. Het plan kwam tot stand in overleg met burgers en belangenorganisaties. 

Wonen voor oud en jong
“Ons initiatiefvoorstel moet eraan bijdragen dat sociale huisvestingsprojecten voor met name zorgbehoevende ouderen, die door de lokale gemeenschap worden ontwikkeld beter worden ondersteund. Vaak hebben deze projecten meerdere functies, zoals bijvoorbeeld een centrale ontmoetingsplek voor het dorp of kern. Te vaak ketst het af op het niet rondkomen van de financiering. In een aantal gevallen is garantstelling soms al voldoende om het project te realiseren. Ook jongeren lopen tegen problemen aan als het gaat om huisvesting. Als we willen dat de dorpen niet leeglopen moeten we ook kijken of we voor starters op de woningmarkt in de dorpen een oplossing kunnen vinden. Wij denken daarbij onder andere aan het realiseren van kleinere woningen in vrijkomende agrarische gebouwen”, vertelt initiatiefnemer van het voorstel Jeroen Piksen enthousiast. 

Digitale Dorpen 
“In onze gesprekken met belangenorganisaties en inwoners kwam ook aan de orde dat er veel kansen worden gezien voor de leefbaarheid in combinatie met de aangelegde glasvezel in bijna de hele provincie. Op het gebied van communicatie, veiligheid en het gebruik van drones zijn vele mogelijkheden te bedenken die kunnen bijdragen aan de leefbaarheid. 

De kennis ontbreekt, maar het enthousiasme is in dorpen en kernen volop aanwezig. Dat willen we stimuleren door op zoek te gaan naar het meest Digitale Dorp van Overijssel. De beste drie plannen worden, als het aan ons ligt, ook daadwerkelijk uitgevoerd!” aldus Piksen.

Het initiatiefvoorstel is aangeboden aan Provinciale Staten en wordt tijdens de commissiedag van 28 maart besproken. Daarna wordt het voorgelegd aan de voltallige Staten voor het nemen van een besluit. Met het totale plan is een bedrag gemoeid van drie miljoen euro.  

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.