01 juni 2016

CDA Overijssel positief over verleende vergunning mestverwerkingsinstallatie Twence

De fractie van het CDA Overijssel staat positief tegenover de verleende vergunning voor de mestverwerkingsinstallatie. Woordvoerder Milieu en Energie Rob Engbers ”Als CDA kijken we positief aan tegen de verleende vergunning. Met de mestverwerkingsinstallatie wordt een bijdrage geleverd aan het opwekken van duurzame energie en bovendien leveren dit soort installaties een bijdrage aan de circulaire economie, waarbij afval wordt hergebruikt tot hernieuwde grondstoffen. Prima passend bij onze ambities voor een duurzaam Overijssel”. Daarnaast levert de mestverwerkingsinstallatie een belangrijke bijdrage aan de verplichting voor de agrarische sector om per 2017 de overtollige mest te laten verwerken. 

Zoektocht naar de juiste oplossingen
Het CDA Overijssel beseft dat de keuze voor een mestverwerkingsinstallatie op Elhorst-Vloedbeld niet onomstreden is. Zo bleek in een gesprek met de lokale CDA-afdeling in Borne dat zij zich wel kunnen vinden in de duurzame ambities, maar niet in de gekozen locatie. Dit omdat er vanuit het verleden aan de inwoners van Zenderen altijd is aangegeven dat de locatie na verloop van jaren terug gegeven zou worden aan de natuur. Ook wordt gevreesd voor extra vrachtverkeer door Zenderen.

Hergebruik voorzieningen en afspraken verkeer
Met de gekozen locatie Elhorst-Vloedbeld in Zenderen, kan het CDA Overijssel prima leven. “Er is gekozen voor een locatie waar een deel van de voorzieningen al beschikbaar is. Dat past bij een provincie die duurzaamheid en hergebruik belangrijk vindt”, aldus Engbers. Ook zijn er goede afspraken zijn gemaakt voor een belangrijk deel van het verkeer door een verplichte aanrijroute via de Nijreessingel.

Milieuvriendelijk
De mestverwerkingsinstallatie van Twence levert een belangrijke bijdrage aan de benodigde mestverwerkingscapaciteit in Twente. Daarnaast is nog meer capaciteit nodig van andere installaties. Vanaf één januari 2017 moeten de boeren het teveel aan mest buiten de landbouw om verwerken. Het bij Twence gekozen proces van mestverwerking is milieuvriendelijk en het gehele afvalproduct wordt omgezet in bruikbare grondstoffen, zoals water en groen gas.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.