29 oktober 2015

CDA Overijssel tevreden: Geen naaldbomen in Natura 2000 gebied Dinkelland

Vandaag werd bekend dat er een akkoord is met de minister van Economische Zaken over het planten van loofbomen in het Natura 2000-gebied Achter de Voort, Agelerbroek en Voltherbroek in Dinkelland. Onlangs besloot het ministerie van dat er naaldbomen in het gebied geplant moesten worden. Een vreemde en ongepaste beslissing vond ook het CDA Overijssel. De fractie stelde hier vragen over aan de gedeputeerde tijdens de Statenvergadering in oktober.

Natura 2000-gebied
Achter de Voort, Agelerbroek en Voltherbroek zijn aangewezen als Natura 2000-gebied. De belangrijke aanwezige natuurwaarden in dit gebied moeten beschermd worden. Naaldbomen, die de grote hoeveelheden stikstof in het gebied zouden moeten verminderen passen hier niet bij. Volgens het CDA zijn er ook andere mogelijkheden om dit probleem op te lossen. Zij vroeg de gedeputeerde hier actie op te ondernemen.

Gang van zaken
Het was vooral de gang van zaken en de manier waarop het Rijk acteerde die het CDA zeer bevreemde. De gemeenten en de provincie werken altijd goed samen. Het besluit dat zonder verdere communicatie vanuit Den Haag bekend werd gemaakt, viel letterlijk niet in goede aarde bij alle partijen. Gedeputeerde Hester Maij en wethouder Eric Kleissen van de betreffende gemeente hebben goed werk verricht om deze beslissing van tafel te krijgen. Het CDA is dan ook zeer verheugd dat dit nu gelukt is.

Houtsingel
In plaats van de naaldbomen wordt er nu een houtsingel van 300 meter geplant. In deze houtsingel komen loofbomen te staan. Ook op een van de erven in het gebied komt meer erfbeplanting. Samen moet deze beplanting helpen het stikstof gehalte in het Natura 2000 gebied te verminderen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.