15 april 2016

CDA Overijssel zet in op versnellen saneren asbestdaken

Het CDA heeft door te luisteren naar specialisten in de markt het plan opgevat om het proces  voor het saneren van asbestdaken te versnellen. Moet nu nog het gehele gebouw geïnventariseerd worden als er asbestdaken aanwezig zijn, met het voorstel van het CDA is straks alleen nog nodig een analyse te doen van het betreffende dak. Dit kan door een extra richtlijn toe te voegen aan de bestaande regelgeving. In de huidige situatie verplicht de wet de dakeigenaar een volledige inventarisatie van het betreffende gebouw af te nemen, terwijl er alleen een deelsanering (het asbesthoudende dak) van toepassing is. Met de voorgestelde maatregel kan veel tijd en geld bespaard worden. Ook kunnen er meer asbestdaken in een korter tijdsbestek gesaneerd worden.

Oplossing uit de praktijk
CDA Overijssel woordvoerder Milieu & Energie Bouwien Rutten heeft het idee opgehaald van de werkvloer. Ze heeft meegelopen met een milieutechnisch adviesbureau en een asbestsaneringsbedrijf. “Het proces versnellen en de kosten voor de eigenaren reduceren, is noodzakelijk om de doelstelling van asbestvrije daken in 2024 te behalen.” aldus Rutten.

Plan moet naar minister
Tijdens de Statenvergadering van 11 mei diende Rutten namens het CDA een motie in met het verzoek aan Gedeputeerde Staten dit voorstel in te dienen bij de verantwoordelijke Minister en de vaste Kamercommissie. Een besluit over dit plan moet namelijk in Den Haag worden genomen. Meerdere fracties hebben aangegeven het plan te steunen, toch werd de motie aangehouden. In de volgende commissievergadering zal en verder gepraat worden over dit plan. 

2024 asbestvrij
Het Rijk heeft bepaald dat vanaf 2024 niemand meer asbesthoudende daken mag bezitten in Nederland. Zowel de overheid als de branche is zich aan het voorbereiden op een grootschalige sanering. Maar het saneren van asbestdaken kost de eigenaren van een asbestdak veel geld. Een investering die voor vele eigenaren een drempel is om de sanering te starten. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.