17 december 2015

CDA vindt dat er meer rekening gehouden moet worden met omwonenden Engbertsdijksvenen

Afgelopen woensdag 16 december hebben de landbouwwoordvoerders van de CDA Statenfractie deelgenomen aan een werkbezoek van de Commissie Landbouw en Natuur aan de Engbertsdijkvenen.
De Engbertsdijkvenen is een Natura2000 gebied van ruim 1000 hectare, ontstaan door menselijk handelen waar een aantal natuurdoelen vastgesteld zijn die ambitieus te noemen zijn. De conclusie van de CDA woordvoerders over deze dag was dat er bij het halen van de natuurdoelen er meer rekening moet worden gehouden met de effecten die dit heeft op de omgeving. Als het nemen van technische maatregelen (zoals bijvoorbeeld het inzetten van pompen) het verlies van landbouwgrond kan beperken en de vernatting van burgerpercelen kan stoppen dan heeft dat onze sterke voorkeur. Het halen van de natuurdoelen is iets wat deze dag sterk naar voren kwam, maar we vinden het als CDA ook belangrijk dat we ook rekening houden met de mensen die in de nabijheid van dit gebied wonen en werken. Ook hun belangen moeten meegenomen worden in de besluitvorming, die duidelijke boodschap hebben we meegegeven aan de mensen van het Ministerie van Economische Zaken. We zullen daarop scherp toezien in de verdere loop van dit proces. Anders dan bij veel andere Natura2000 gebieden is niet de provincie Overijssel de verantwoordelijke voor dit gebied maar het Rijk.

Grote impact
Er waren tijdens dit bezoek dan ook een aantal ambtenaren van het Ministerie van Economische Zaken aanwezig die het een en ander toelichten vanuit Nationaal en Europees perspectief.
Het realiseren van deze natuurdoelen heeft grote impact op de nabije omgeving: boerenbedrijven kunnen niet verder boeren zoals ze dat gewend zijn en sommige bedrijven moeten zelfs verhuizen. Het omhoog brengen van het waterpeil heeft niet alleen invloed op het natuurgebied maar ook op de omliggende burgerwoningen. Bewoners trekken dan ook terrecht aan de bel omdat men niet gerust is op de uitwerking hiervan. Tijdens het werkbezoek was er ruimte voor de boeren en burgers om hun zorgen en twijfels te uiten en ook de mensen van het Staatsbosbeheer en het Waterschap gaven een toelichting op het realiseren van de natuurdoelen. Daarna ging het gezelschap de Engbertsdijkvenen in en werd er ter plekke een toelichting gegeven op de te realiseren maatregelen.

Samen werkt. beter
De CDA Statenfractie is van mening dat het Rijk hierbij voor de "Overijsselse Aanpak" zou moeten kiezen zoals die momenteel toegepast wordt in het samenwerkingsverband "Samen werkt beter" De belangen van de omwonenden worden dan direct in het proces beter meegenomen als dat nu het geval is.  In verschillende. Gemeenten zijn hier al goede resultaten mee geboekt. 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.