17 januari 2017

CDA vraagt minister Kamp om duidelijkheid over zuivering afvalwater Twente

Naar aanleiding van de berichtgeving in Tubantia heeft CDA Tweede Kamerlid Agnes Mulder vragen gesteld aan minister Kamp om meer duidelijkheid te krijgen over het exacte kostenplaatje die met het zuiveren van het vervuilde productiewater van de NAM gemoeid zijn.

Te veel onduidelijk
Er is nog veel onduidelijk over de mogelijkheden die zuivering biedt. In het rapport is vooral gerekend op basis van schattingen en aannames. Het CDA in Overijssel (gemeenten en provincie) zijn groot voorstander van een pilot van enkele maanden met de proefopstelling die in Oldenzaal staat. “Alleen met feitelijke kennis kan de minister een goede afweging maken en alleen dan weten we wat ons te wachten staat als deze variant de voorkeur blijkt te hebben”, aldus Bouwien Rutten woordvoerder milieu en Energie van het CDA Overijssel.

 

Dit zijn de vragen die gesteld zijn aan minister Kamp van Economische Zaken

Schriftelijke vragen van het lid Agnes Mulder (CDA) aan de Minister van Economische Zaken betreffende onjuiste weergave van gegevens in rapport over alternatieven voor afvalwaterinjectie in Twente

1. Bent u bekend met het bericht ‘Rapport zet Kamp op verkeerde been’? (*)

2. Studeert u op dit moment op het in het artikel genoemde rapport van Royal Haskoning DHV ‘Herafweging verwerking productiewater Schoonebeek’? (**)

3. Volgens de bedrijven Saltech en Nieuwe Weme zijn de door hun aangeleverde cijfers ten aanzien van de capaciteit en kosten van zuivering van productiewater zonder onderbouwing gewijzigd in het eindrapport; kunt u Royal Haskoning DHV verzoeken deze onderdelen van het rapport verder te onderbouwen of te herzien?

4. Bent u bereid om de bedrijven Saltech en Nieuwe Weme te horen over de wijze waarop zij een alternatief voor de verwerking van het productiewater uit Schoonebeek kunnen uitvoeren?

5. Waarom twijfelt Royal Haskoning DHV, gezien hun beschrijving van het alternatief van zuivering op pagina 8 van het rapport ‘Herafweging verwerking productiewater Schoonebeek’, aan deze bewezen technieken van de bedrijven Saltech en Nieuwe Weme?

6. Kunt u verklaren waarom Royal Haskoning DHV kosten voor zuivering van productiewater berekend à 500 miljoen euro in plaats van 45 miljoen euro, welk bedrag is voorgerekend en aangeleverd aan de opstellers van het rapport en NAM?

7. Kunt u verklaren waarom Royal Haskoning DHV uitgaat van een opbrengst van nul euro voor het zout dat gewonnen zou kunnen worden uit het productiewater?

8. Bent u bereid uw besluit te baseren op de kosten als aangeleverd door Saltech en niet als geschetst in het rapport van Royal Haskoning DHV?

9. Kunt u aangeven in hoeverre NAM/Shell als opdrachtgevers van het eindrapport door Royal Haskoning DHV invloed hebben gehad bij het opstellen daarvan?

10. Heeft u de toetsing van Deltares en commissie milieu effectrapportage en de eindreacties van de klankbordgroep op het eindrapport mogen ontvangen?

11. Vraagt u het Staatstoezicht op de Mijnen om een advies over het eindrapport van Royal Haskoning DHV? Zo nee, waarom niet?

12. In hoeverre is volgens u rekening gehouden met uw verzoek dat rekening gehouden wordt met reacties van Vitens, het Burgerinitiatief en de TU Delft op het tussenrapport en op de aanvullingen van het tussenrapport?

13. Zou het volgens u de nadere verkenning van NAM van innovatieve zuiveringstechnieken onder alternatief 1 ook een pilot voor het toepassen van deze technieken moeten bevatten?

14. Bent u bereid om gezien dat er niet eens voldoende ruimte is voor alle productiewater uit Drenthe in de lege gasvelden in Twente de NAM de voorwaarde te stellen bij de vergunning om onmiddellijk te starten met een pilot voor de zuivering van afvalwater?

15. Bent u bereid om deze vragen te beantwoorden en hierover met de Tweede Kamer te spreken voordat u een besluit neemt over het alternatieven voor de verwerking van productiewater uit Schoonebeek en vooraf aan het nog te houden debat over mijnbouw?

 

(*) Tubantia, 17 januari 2017, p.1.

(**) Beschikbaar op de website van NAM: http://www.nam.nl/techniek-en-innovatie/waterinjectie-in-twente/downloads-waterinjectie-twente/_jcr_content/par/expandablelist/expandablesection_775160749.stream/0/83b398838fa86f3cf4f2e79a3dcdcb7dc1899491d7ee020047d75b736875fbc2/eindrapport.pdf

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.