08 maart 2023

CDA wil bestaande paden openhouden voor mountainbikers

CDA Overijssel wil dat natuurgebieden toegankelijk blijven voor fietsers en wandelaars. Om grotere schade aan de natuur te voorkomen is het juist goed om de bestaande paden open te houden. Daarmee voorkomen we ‘wild crossen en wandelen’. Vorig jaar bij het sluiten van mountainbike routes heeft de CDA-fractie ook aangedrongen deze routes open te houden.

In enkele stemwijzers zijn hier ook stellingen voor opgenomen. Zo staat in Kieskompas de stelling: Om natuurgebieden te beschermen, mogen mountainbikers worden geweerd.

‘Het antwoord van het CDA is ‘eens’, omdat we vinden dat dat mountainbikers op de daarvoor aanwezige paden moeten blijven. De toelichting die wij bij Kieskompas geven geeft die duidelijkheid wel: Om de natuur te beschermen, moeten mountainbikers begeleid worden via bestaande routes. Hiermee voorkom je grotere schade aan de natuur’, aldus Statenlid Jacob Spiker.

‘Het is maar hoe een vraag gelezen wordt, bij de beantwoording hadden we oneens moeten vermelden, al geeft de toelichting wel de juiste nuance. In elk geval wil het CDA geen mountainbike routes sluiten.’

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.