16 december 2020

Het nieuwe normaal

Het coronavirus houdt de samenleving nu al maanden in zijn greep. Niet alleen in Nederland, maar in de hele wereld breken we ons het hoofd over de vraag wat de beste aanpak is. Een aanpak die onze gezondheid voorop stelt. Maar ook: die onnodige schade aan onze economie, de ontplooiing van onze kinderen en aan onze sociale contacten beperkt.

Het virus kan mensen hard raken en heeft al veel slachtoffers geëist. Veel ouderen en mensen met een aandoening zijn angstig. Zij mijden contacten en drukke plekken. Maar ook gezonde mensen worden getroffen. Ik denk aan de burgemeester Van Veldhuizen, die weken in het ziekenhuis verbleef en hierover een indrukwekkend brief schreef. Zo zijn er veel verhalen van patiënten, de meesten anoniem. Ook van zorgverleners, die dag in dag uit paraat staan.

Maar er is ook een andere werkelijkheid. Een wereld waarin het ongeduld en soms ook het onbegrip toeneemt. Je zult maar ondernemer zijn, de uitgaven voor je personeel e.d. lopen door Maar je omzet keldert en je perspectief verdampt. Je probeert perspectief te zoeken. Maar bij elke nieuwe beperking zakt de moed je verder in de schoenen. We kennen de voorbeelden, ook in onze directe omgeving.

Politiek is er van alles te zeggen en te vinden over beleid en maatregelen. En steeds meer mensen vinden van alles, op hoge toon. Maar een gegeven is: zolang er geen vaccin is, zullen we rekening met elkaar moeten houden. Misschien moesten we dat sowieso maar eens wat meer doen. “Het nieuwe normaal”: oog hebben voor wat jouw gedrag betekent voor de ander. Begrip voor de zorgen en kwetsbaarheid van anderen. Openheid, ruimte voor twijfel.

Minder polarisatie, meer mildheid. Niet direct bommetjes leggen onder de meningen of het werk van anderen, die óók gewoon hun werk proberen te doen. We moeten samen door deze ingewikkelde en verwarrende tijd komen.

Eddy van Hijum
CDA gedeputeerde

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.