17 december 2021

Kamermeerderheid voor stoppen met injectie afvalwater in Noordoost-Twente

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het injecteren van afvalwater van de oliewinning in Drenthe per direct stopt. De minister moet de NAM vragen om te stoppen met de omstreden afvalwaterinjectie, in elk geval totdat duidelijk is of ter plekke zuiveren van het afvalwater een beter alternatief is. De motie werd ingediend door CDA, ChristenUnie en D66.

Het initiatief voor de motie kwam van het CDA-Kamerlid Agnes Mulder die hiervoor werd benaderd door Provinciale Statenlid Marieke Blom en fractievoorzitteer Marc Smellink in de gemeenteraad van Dinkelland. Agnes Mulder kwam meteen na de stemming een video waarin ze opmerkt ‘ontzettend blij’ te zijn met het aannemen van de motie door de Tweede Kamer.

Vreugde is er uiteraard ook bij Marieke Blom en Marc Smellink. ‘Dit is een stevig en belangrijk signaal vanuit Twente in Den Haag. Nu is het aan de minister om hier gehoor aan te geven. Stop de afvalwaterinjecties en pas duurzame oplossingen toe. Luister naar de zorgen van onze inwoners. Lokale, provinciale en landelijke politiek luiden de noodklok. Stop de afvalwaterinjecties en pas duurzame oplossingen toe’, laten beide CDA’ers weten.

Er wordt al jaren aangedrongen op het stopzetten van de afvalwaterinjectie in oude gasveldvelden in Noordoost-Twente omdat gevreesd wordt voor vervuiling van het grondwater door de chemicaliën die gebruikt worden bij het oppompen van olie. Dagelijks gaat er 3 miljoen liter vervuild boorwater de Twentse bodem in. Sinds 2011 gaat het al om 10 miljard liter, terwijl de NAM een vergunning heeft voor in totaal 45 miljard liter.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.